Književni konkurs Ulaznica 2011 i rezultati


20. 05. 2011. u 08:14

za NEOBJAVLJENE priče, pesme i eseje

Pravo učešća na književnom konkursu Ulaznica 2011 imaju svi autori/ke koji pišu na bhsc jezicima.Radovi se primaju do 15. septembra 2011. godine na adresu Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Trg slobode 2, 23000 Zrenjanin, Srbija, sa naznakom: za Konkurs Ulaznica 2011. Radovi se ne mogu slati putem e-maila.

Otkucani ili odštampani radovi potpisuju se šifrom, a rešenje šifre sa ličnim podacima, adresom, brojem telefona i e-mail adresom autora/ke šalje se u posebnoj koverti koji se prilaže uz radove. Očekuje se da stigne najviše do 5 pesama, 3 priče, dužine do 20.000 karaktera i 3 eseja, dužine do 20.000 karaktera.

Rukopisi se šalju u tri primerka. Rukopisi se ne vraćaju.

Odluku o nagradama koje se sastoje od novčanog iznosa, diplome i objavljivanja u posebnom broju Ulaznice doneće žiri koji će imenovati redakcija časopisa. Proglašenje dobitnika i uručenje nagrada obaviće se na završnoj svečanosti u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“, u Zrenjaninu u petak, 16. decembra 2010. godine. Tom prilikom biće promovisan broj Ulaznice u kojem će biti objavljeni nagrađeni radovi. Za bliže obaveštenja obratite se na telefon +38123566210 ili na e-mail adrese ulaznica@zrbiblio.org Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili zrulaznica@gmail.com Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Redakcija časopisa ULAZNICA

Rezultati konkursa

Žiri književnog konkursa Ulaznica 2011 u sastavu: Miloš Živanović, pisac iz Beograda, Vladimir Arsenić, književni kritičar iz Zrenjanina i urednik časopisa i Mirjana Đurđević, spisateljica iz Beograda, predsednica žirija, sa zadovoljstvom je konstatovao da se na javni poziv i ove godine odazvao zavidan broj autora koji su poslali preko 2700 radova u ukupnom zbiru. U obilju ponuđenih tekstova najviše je bilo proznih, nešto manje poetskih i srazmerno manje esejističkih. Važno je istaći da je i ove godine konkurencija bila žestoka i podrazumevala je radove koji su stigli iz Sjedinjenih Država, Kanade, Švedske, Velike Britanije, Nemačke, i svih šest država koje su nekada činile Jugoslaviju.
Jednoglasnom odlukom žiri je odlučio da nagradi i pohvali sledeće autore i radove:

POEZIJA
Prva nagrada: Vinko Hut Kono, Zagreb – Uvod u delfinistiku
Druga nagrada: Bojan Marjanović, Užice – Učionice
Treća nagrada: Tanja Milutinović, Beograd – Dobra

Pohvaljen rad: Andreja Hlupić, Zagreb – Odrastanje

PROZA
Prva nagrada: Bojan Krivokapić, Bačka Topola/Sarajevo – U traganju za izgubljenom krletkom
Druga nagrada: Milko Valent, Zagreb – Tri priče iz Europske unije
Treća nagrada: Lada Vukić, Zadar – Žena sa slike

ESEJ
Prva nagrada: Duško Mrđa, Banja Luka – Primjenjeni čovjek
Druga nagrada: Milan R. Simić, Velika Plana – A to tonuće u prostoru…
Treća nagrada: Maša Prihotko, Pančevo – Simboli erosa i tanatosa u romanu „Nečista krv“

Nagrađeni i pohvaljeni radovi odražavaju raznovrsnost pristiglih tekstova i mnoge od tendencija koje se mogu uočiti među autorima u, rekli bismo, jedinstvenoj književnosti koja obuhvata jezike bivše Jugoslavije. Tematski raznoliki, a opet oslikavajući atmosferu koja vlada u kulturi i na književnoj sceni, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom, te zrelošću i kompleksnošću izraza koja pleni.
U svom radu žiri nije vrednovao određen već jedinstven i samosvojan poetički pristup, kao i jasno tematsko opredeljenje ili viđenje sveta predstavljeno u poslatom tekstu. Rukovodili smo se isključivo kvalitetom književnog izraza koja je u nagrađenim radovima bila nesumnjiva.

Advertisements

4 comments

  1. U vezi ovoga sa kovertom,malo sam pospora,znaci u kovertu stavim rad i opet u tu istu kovertu malo manju stavim podatke licne itd?
    I vazi samo za 3 price + 5 pjesama +3 eseja.Ili moze samo jedna prica ili samo 5 pjesama?

  2. Tako je, Dano, u veliki kuverat stavite mterijal za takmičenje bez potpisa, odnosno umjesto potpisa se napiše šifra. U manjem kuvertu, zatvorenom, koji ubacite u taj veći, napišete naziv vaše šifre i lične podatke.

    Sve je to da bi žiri bio pravedan. Vi možete poslati jednu ili najviše 5 pjesama, itd, izbor je vaš. Ipak, predlažem da za još preciznije informacije pišete na mail:

    ulaznica@zrbiblio.org

    Puno sreće i samo naprijed. Jasmina

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s