Ivo Andrić : Jelena, žena koja nema (odlomak iz pripovjetke)


„Ne postoje četiri strane sveta, nego samo jedna, a ta nema imena. Ne zna se i ne pita se više šta je dole a šta gore, šta iza a šta ispred. Živ sam, ali u svetu poremećenih odnosa i dimenzija, bez mere i videla. I Jelena je prisutna, ali samo utoliko što znam da negde pruža ruku kojom hoće nešto da mi doda. I ja živo želim da podignem desnicu i primim sitan, nevidljiv predmet koji mi nudi. Tako ostajemo dugo u tom bolnom položaju jednog započetog i jednog nerođenog pokreta, a ne znamo gde smo ni na čemu smo, ko smo ni kako se stvarno zovemo. Ono što je živo i jasno u mojoj svesti, to je naša želja koja je jedna. Po toj želji i znamo da postojimo, ona je jedino što nas vezuje i sve što znamo jedno o drugom.

U tom položaju se ne može izdržati dugo; iz njega vode dva puta: ili u potpunu nesvest ili u buđenje. Ovoga puta se budim. Budim se u svet svoga sadašnjeg života, znači: u svet bez Jelene. Živim sa ljudima, krećem se među predmetima, ali nju ne može ništa više da dozove.

Između nas je uvek bilo tako: kad je nema, onda je nema kao da se zaista nikad, nikad više neće pojaviti, a kad je tu, onda je prisutna tako kao da je to najprirodnija stvar na svetu i kao da će doveka i bez promene ostati tu.“

“Da, ničeg nije bilo i ničeg nema, jasnog i sigurnog, ali ništa nije izgubljeno ili isključeno, nepovratno i potpuno. Znam da u svetu ima mnogo napola otvorenih prozora u koje kuca prolećni vetrić, sunčevih odblesaka na metalu i u vodi, praznih sedišta u kupeima, ustalasanih povorki i obasjanih lica u prolazu. Slutim i hiljade drugih nepoznatih mogućnosti i prilika. Znam da se svuda i svagda može javiti Jelena, žena koja nema. Samo da ne prestanem da je iščekujem!”

Advertisements

One thought on “Ivo Andrić : Jelena, žena koja nema (odlomak iz pripovjetke)

  1. Živim, dišem i pišem o vječnoj temi, a uz put razmišljam: otkud Sv. Trifun; Otkud Valentinovo…i da ne nabrajam ostale odrednice praznika ljubavi pridodate svim mogućim konfesijama. Patološki umovi ,koji vode našu nesretnu planetu ,kroz vjekove njenog postojanja, žele da nas dele. U Inat njima- ljubav je pojam iznad njihovih prizemljenih intertesa
    U ime prevarene generacije, koja je na zalasku, možete naslutiti šta vam želim, ali za svaki slučaj i da jasno kažem – Ljubav do besavjesti!!!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s