Nenadmašno slavljenje pisane riječi u regiji: Dodjela književnih nagrada zaklade “Fra Grgo Martić” iz Kreševa za 2011. godinuSinoć su u Salonu “Karlovačko” u Kreševu dodijeljene književne nagrade “Fra Grgo Martić” za 2011. godinu. Dobili su ih Fadila Nura Haver iz Sarajeva ( najbolja knjiga poezije, 7.000 KM), Vlado Kudić iz Prozora (najbolja knjiga proze, 7.000 KM), Aida Šečić iz Travnika (najbolja zbirka poezije – prvijenac, 1.000 KM), Lidija Pavlović-Grgić iz Konjica (najbolja knjiga proze – prvijenac, 1.000 KM), Zlatko Lukić iz Banjaluke (najbolji književni rad inspiriran likom i djelom fra Grge Martića ili Bosnom Srebrenom, 2.000 KM) i Ranko Pavlović iz Banjaluke (najbolja knjiga za djecu, 2.000 KM).

Program je vodila Maja Čengić , a nastupili su maestro Frano Thomas Martinčević (klavir) i vokalni sastav “Beyachad”, te Aida Mušanović (klavir). Prije toga su gosti posjetiti spomen-sobu fra Grge Martića u kreševskom Franjevačkom samostanu, a na fra Grginom trgu u centru grada upriličen je poetski recital u kome je sudjelovalo dvadesetak pjesnika. Prije uručenja nagrada premijerno je prikazan dokumentarni film Fra Grgo Martić – Bosanski Homer redatelja Hamdije Karalića.

Nazočnim se obratio Svjetlan Stanić , vlasnik “Stanić grupe”, osnivač i financijer Zaklade, koji je obećao daljnju potporu razvoju književnosti i kulture, kao i Anto Stanić , predsjednik Upravnog odbora Zaklade.

Dodjeli nagrada prisustvovali su brojni književnici i kulturni radnici iz BiH i inozemstva.

(Izvor: http://www.fragrgomartic.com/)

Advertisements

One comment

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s