PRIKAZ Prof. Dr. Milanke Miković priče “NI DIJETE NI DJEVOJKA” Jasmine Hanjalić


Spisateljica Hanjalić piše o djevojčici Tahiri, kćerki bosanske kraljice Katarine Kosača i posljednjeg bosanskog kralja Tvrtka. To je maštovita storija o djetetu koje su u Skopju usvojili bračni par: Saliha – hanuma i Mehmed, čovjek koji je upućen u desetak derviških učenja. Usvojena djevojčica je svakog dana, poslije doručka odlazila da se igra i gleda «gore prema tvrđavi», a kad bi je Saliha – hanuma zbog toga korila «da nije dobro da puno tumara okolo, jer nije više dijete, ona bi kratko rekla da mora ići na tvrđavu, jer joj je tamo najbolje». Trećeg dana kurban – Bajrama djevojčica se okliznula i pala. Povrijedila je ruku, tako da je iz rane «prvo potekla krv», a potom je počela da curi crna gusta tekućina, privila je na ranu list bokvice, najprije ju je peklo, a onda «osjeti toplinu u cijelom tijelu».
Nekoliko dana kasnije djevojčica je oboljela, dobila jaku vrućicu, i u buncanju govorila ove riječi: Bukovice, Bukovice, moja hladna rječice, kraj Bobovca grada šećeš li i sada! Saliha – hanuma i Mehmed su se zabrinuli i odlučili da dijete povedu babi Maruški koja je salijevala stravu. «U djevojčicu je ušao džinn, ili još gore, šejtan, i to kroz ruke», zaključila je Maruška priznajući da ona tu ništa ne može, nego da idu hodži, koji je poslije molitve pitao Salihu – hanumu «ko je ova ni dijete ni djevojka», na šta mu je odgovorila da o tom ne može govoriti, jer je «Ona rođena u jednoj vjeri, a prebrzo je prihvatila drugu!». Kad ni hodža nije mogao pomoći preporučio je da idu kod šejha Saliha iz Konje, čije su molitve pomogle mnogim bolesnicima.
Ljepota stila autorice, posebno dolazi do izražaja kad opisuje bolno stanje u kome se nalazi djevojčica za čiju dušu se bore tri različita duhovnika, slijedećim riječima: «Dušu joj pritišće nemjerljiv teret, širi od cijele Rumelije, visočiji od bosanskih planina i oštriji od humskog kamena. U procjepu između naizvjesnosti i neodlučnosti uvukli su se džinni i šejtani koji joj dušu vuku na tri strane». Tu spisateljica dovodi drevnu mudrost Bosne do riječi, nalik Lessingovom Natanu mudrom, i čuvenoj kanconi O iskonu Amre Dake, i kaže: «Nju može spasiti samo zajednička molitva najuzvišenijih molitelja tri vjere…Javi sandžakbegu Isa-begu Ishakoviću», u Sarajevo, «da najbrže što može pronađe Gosta Radina, najučenijeg u bosanskoj vjeri, koji spravlja najbolje lijekove od trava, te onoga fratra Zvizdovića, čija je vjera toliko jaka da može popiti otrov a da ne umre. Jedini je spas za nju da njih dvojica dođu ovdje i da zajedno, svaki svojom molitvom, istjeramo džinne i šejtane!».
Autorica ove priče Jasmina Hanjalić rođena je 1963. u Peći. Završila je u Sarajevu studij medicine i radi kao ljekar. Piše poeziju, kratke priče, prikaze i recenzije. Nevjerovatnom maštovitošću ona, u ovoj priči, bolne i sjajne rekonstrukcije pokazuje kako je u umjetnosti sve moguće, ljepše od zbilje.

8 mišljenja za “PRIKAZ Prof. Dr. Milanke Miković priče “NI DIJETE NI DJEVOJKA” Jasmine Hanjalić

  • Na osnovu prikaza poželela sam da je pročitam, ali je ovde samo njen deo. Tema vrlo intrigantna, a postupak vođenja priče vrlo vešt, čini se. Ima li je negde cele objavljene? Pozdrav!

  • Draga Jasmina, pročitala sam priču o zlosrećnoj Tahiri… Ona ima epsku snagu. Na momente selimovićevsku dubinu, a iznad svega beskrajnu tugu ovih, različitim religijama obeleženih prostora. Pozdrav od srca!

   • Draga Todora, da li sam zaslušila tako lijepe riječi…beskrajno hvala.
    Istraživala sama jedno vrijeme sudbinu posljednje bosanske princeze, čiji je grob, turbe, kako se čini, u posljednjem zemljotresu 1963. god. u Skoplju srušen i do dan danas nije obnovljen, niti je neko pokazao interes, osim izvejsnog broja kulturnih radnika i hitoričara. Tako sam se prionula posla, sudbina umrle princeze je uglavnom nepoznata, a građu koju sam marljivo sakupljala, nadogradila sam maštom. Urednici “Bosanske vile” su je prepoznali, kako se žargonski kaže i evo je ugledala svijet.

 1. Ono što rekoh u četiri oka na simpoziju u Travniku ovdje javno ponavljam. Jasminina stila i čovječnosti ima za izvoz. Ovo je put usponu koji sanja svaki umjetnik. Kratke priče ovog žanra u kojima se miješa srce i intelekt autora sa korjenima iz kojih je potekao ne može zalutati ukrivo. Radujem se Jasmina i kao da uživo dišem svaki Tvoj umjetnički i ljudski dah.Inaj na umu da nema tog uredništva koje ne prepoznaje odličnu umotvorinu pa uredništvo Bosanske vile samo rutinski odrađuje svoj dio posla. Sretan nastavak pisanja.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.