Noć nezaborava povodom 50 god. od dodjele Nobelove nagrade Ivi AndrićuVečeras je u Sarajevu u prepunoj sali prostorija SPKD “Prosvjeta” održana tribina u povodu obilježavanja pet decenija od dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću. Ali to nije bio skup književnih govornika koji suhoparno kazuje o velikanu, već jedno gotovo lirsko slavljenje riječju i muzikom, na koja smo zaboravili, a koji ispune dušu milinom i saznanjem da je vrhunska, univerzalna književnost najdivniji povod za slavljenje.

Mladi glumac Mladen Kaurin je na početku veoma nadahnuto govorio stihove pjesme “U sumrak” koju je Ivo Andrić objavio u “Bosanskoj vili ” 1911. god. Predsjednica Upravnog odbora gđa Milica Kajević je pozdravila prisutne uvodnim govorom, nakon kojeg je Prof. Dr. Dejan Đuričković izložio izvanredan referat o Nobelovcu, sa osvrtom na njegovu biografiju i djelo.

U nastavku su nastupile mlada glumica Jovana Boljanović, govoreći odlomke iz “Ex Ponto” , te Jasmina Hanjalić, koja je uz pratnju gitare čitala svoju pjesmu inspirisanu likom Ive Andrića “Nakon pola stoljeća”.

Na kraju tribine je g. Slobodan Stajić kazivao vrlo emotivan tekst “Tragom Proklete avlije” i pročitao po prvi put pismo velikog književnika Marini Trumić iz 1955. god.

Zaista, ovo je bila noć nezaborava.

Jasmina Hanjalić

Advertisements

3 comments

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s