Sarajevska književna scena – ALMIR ZALIHIĆ


Večeras je u okviru Književne scene Društva pisaca BIH, u prostorijama Doma pisaca, održano veče posvećeno književniku Almiru Zalihiću na kojoj su o njegovom djelu govorili Ljubica Ostojić, Nedžad Ibrahimović, Admiral Mahić, Jasmin Agić i Sead Mahmutefendić. O osam knjiga poezije ovog savremnog pjesnika, prije svega, ali i o cjelokupnom djelu, mogla su se čuti stručno-analitička mišljenja ovih kulturnih i naučnih djelatnika.

Za pjesnikov poetski izraz rečeno je da se oslanja na mitski, historijski, religijski i fikcionalni narativ, u okviru kojeg izranja izgubljena vjera u „nadu“; prof. Ibrahomović je posebno poredio njegovo djelo u kontekstu američke jezičke poezije (language poetry).

Kompleksna poezija Almira Zalihića ima izvanredan ritam, dodala je Ljubica Ostojić; ona se može čitati i sa filmskog aspekta i to veoma funkcionalno.

Da je pjesnik tankoćudni samotnjak koji u svojim stihovima dočarava miris basamaka, truhlih dunja, nakrivljenih munara, potvrdio je Sead Mahmutefendić, dodajući kako je Zalihić često sarkastični trubadur rodnog grada Mostara i drugih krajeva, ali da kroz bolećivu sublimaciju života zaranja u lični milje u kojim često vlada tišina.

Admiral Mahić je dodao kako njegovi misleni pejzaži, koji nisu nježni, i njegov dupli vid mističnog iskustva, otkriva dramskog lirskog stvaraoca, dok je Agić potencirao Zalihićevu preokupiranost recentnom stvarnošću, koju daje na prijemčiv, komunikativan i veoma individualan način.

Almir Zalihić rođen je 1960. godine u Mostaru. Poeziju, prozu, esejistiku i književnu kritiku u listovima i časopisima objavljuje od 1980. godine. Bavi se antologičarskim radom. Uredio je i za štampu priredio na desetine knjiga drugih autora. Bio je odgovorni urednik časopisa za književnost i kulturu “MAK”, te glavni i odgovorni urednik političkog magazina “Sandžak-Bosna Bosna-Sandžak”. Poezija, priče i novinski tekstovi su mu prevođeni na njemački, turski, engleski, makedonski i albanski jezik. Osim književnom, bavi se i izdavačkom djelatnošću i to kao vlasnik IK “Zalihica”. Član je društva pisaca BiH.

Jasmina Hanjalić

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s