Biblioteka u bunkeruDanas kad sami možete dosta jednostvano objaviti elektronsko djelo i bez po muke postići zamišljenu planetanu čitanost, praktično gdje god postoji Internet, odjednom izranja mnogo značajnih usputnih pitanja.

Prije svega pitanje autorskih prava, jer sve što se postavi na uvid globalnoj mreži može se metodom copy – paste lako prisvojiti, a to malo ko kontrolisati. ISSN broj koji čuči na prvim ili zadnjim stranicama knjige daje nam kakvu- takvu garanciju da smo mi baš ti koji su objavili originalno djelo.

Na samu pomisao da bih svojim prijateljima, kolegama, saradnicima, umjesto knjige poklonila CD, naježim se. Znam, vrlo lako i jeftino se može narezati koliko želite tvrdih diskova, ali kako npr. olovkom napisati toliko očekivanu posvetu? Ona se piše spontano, u trenutku i odraz je našeg odnosa prema čitaocu, koji na taj način želi i sam biti važan. A, uz to, CD se ne može čitati u svakom slobodnom trenutku i bilo gdje – trebalo bi uvijek sa sobom nositi kompjuter. Na kraju, stari CD nema mirisa…

Razmišljajući o ovoj dilemi zamišljam se kako ulazim u kilometarski podzemni objekat, možda čak i negdje na površini Mjeseca, sa labirintom nepreglednih hodnika u kojima su arhivirane elektronske knjige, jer i najbolje čuvana elektronska informacija se sa jednim”delite” može uništiti, a mi želimo trag. Da, u tome je izgleda suština ove dileme: Pišemo jer mislimo da imamo reći nešto vrijedno ljudima oko nas, ali i onima koji će doći poslije. To svakog stvaraoca inspiriše i smiruje, jer i nepriznat autor u aktuelnom trenutku gaji vjerovanje da će jednom neko prihvatiti i cijeniti njegovo djelo. Zato, kad uđete npr u Franjevački samostan u Fojnici ili bilo koji drugi sakralni objekat u cijeloj regiji, vidjećete stoljetne knjige koje je toliko očiju prije vas gledalo, divilo im se, uživalo u njima, odgajalo se i napredovalo.

Zaista, za sada se ne mogu zamisliti u biblioteci u onom podzemnom bunkeru, pa makar bila i na drugoj planeti.

Jasmina Hanjalić

(AVANGRAD,br. 13, 2012:4;)

Advertisements

7 comments

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s