Izložba: LAZAR DRLJAČA


Večeras je u muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BIH održana tribina na kojoj su Vojislav Vujanović i Ševko Hodžić govorili o životu i djelu velikana likovnog stvaralaštva, Lazaru Drljači.

Izložba je upriličena u povodu 110 godina SPD Prosvjeta, 130 godina od rođenja umjetnika i 50 godina od njegove posljednje izložbe u Mostaru. Autori izložbe su Vojislav Vujanović i Ljubica Žikić. SPD Prosvjeta planira izložbu postaviti u Mostaru kao i u inostranstvu, a zastupljena su 62 djela, među njima i Tri konjanika (1913), Portret Berte (1909), djela na kojima je prikazao Nikolu Kopernika, te mnoštvo crteža, akvarela i ulja na platnu.

Lazar Drljača (1882 – 1970) je ostavio svojim djelima neizbrisiv trag u likovnoj umjetnosti.
” Začudna je i znakovita životna putanja Lazara Drljače: ona se uspinje zaumnim urvinama vremena i trebalo je imati strasnu volju i neiscrpnu upornost pa se održati u njoj, ne posrnuti, ne pasti, čak, učiniti je izazovnom i pretočiti je u uzvišeni govor umjetnosti” – rekao je Vujanović.

Jasmina Hanjalić

Advertisements

4 comments

  1. Raduje me da ste me spomenuli uz ime Lazara Drljače, ali nisam bio dio promocije. Davno (2007) jesam napisao roman o velikom slikaru “Zaljubljen u sunce”, IK “Buybook je upravo objavila drugo izdanje iste knjige, ali eto nisam bio dio promocije, nešto zbog daljine, nešto zbog nemara organizatora. no, to nije bitno, bitno je da je tema slikata (umjetnika) dobila svoje mjesto u promociji, govorenju, podsticanju.
    Lazar je veliki slikar, hrabar čovjek, svjetski putnik na čijim idejama će se grijati tek oni što dolaze.
    Srdačno
    Ševko Kadrić http://www.sevko.se

    • Hvala Vam gospodine, u katalogu sam našla da ste autor knjige, a na promociji je bio takođe g. Ševko: Prvo mi se učinilo da je HODŽIĆ, a kako je u katalogu pisalo Kadrić, povjerovala sam više očima no ušima (ko bi pomislio da su to dvije osobe). Ovaj gospodin Ševko Hodžić (iz Glavatičeva) , koji je govorio te večeri, je takođe napisao knjigu o Drljači, “Zatočenik ljepote”, i sprema drugo, dopunjeno izdanje. Zapravo, evo, saznadosmo da ste obojica napisali knjige o Drljači, ali je Hodžić bio na prmociji. Je li ovo u redu? Pozdrav i hvala što ste se javili 🙂

  2. Sve je u najboljem redu, sretno i grijmo se na vatri bogumilskoj, koja je i velikog slikara grijala. Nesumnjam da je Šefko Hodžić inspirativno govorio o stvarima o kojom bih i ja. Svako dobro

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s