Dvije književne dive gošće Sarajevskih jutara poezije


Slika
Bisera Alikadić i Ljubica Ostojić, sarajevske književnice, sutra, 9. marta 2013. gostovaće u Sarajevskim jutrima poezije koja se održavaju svake subote tačno u podne u Galeriji Boris Smoje.

Bisera Alikadić se javlja tokom sedamdesetih godina. Njen književni izraz zasniva se na konceptima moderne poezije i ne robuje klasičnoj bosanskoj književnoj tradiciji. Stih je uglavnom slobodan, a rima gotovo nezastupljena, tek u svrhu podešavanja cjelokupne melodije pjesme. Teme o kojima Bisera Alikadić najčešće piše su žena i samoća u velikom gradu. Njena poezija obiluje posebnim urbanim ugođajem, u kojima se skriva i određena kriza identiteta modernog društva kod nas s kraja sedamdesetih godina.

Objavila nekoliko knjiga poezije, a najznačajnije su: “Larva”” (1974), “”Pjesme (1988), “Dok jesam Ciganka” (1991), “Kraljica iz dvorišta” (1983/1995). Pet priča snimljeno je i emitovano na FTV u okviru Dječijeg programa. Na radiju su joj izvedene tri radio-drame: “Ljubavna priča”, “Gniježđenje” i “Malo zvono”. Pjesme su joj prevedene na engleski, njemački, francuski, makedonski, albanski, turski i italijanski.

Aktivan je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Živi i radi u Sarajevu.
ljubica

Ljubica Ostojić, pjesnikinja i dramaturg diplomirala je na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu (Likovni odsjek) i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu – odsjek komparativne književnosti i tetrologije; Radila je kao dramaturg u Pozorištu za mlade, u Sarajevu; od 1994. predaje, u zvanju profesora, na Akademiji za scenske umjetosti u Sarajevu.
Autor je oko dvadeset pet knjiga: pozije za djecu, drama, novela, zbirki priča, i pozije za odrasle.

Pjesme su joj prevođene na brojne evropske jezike. Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine od 1974. i PEN Kluba od 2007.

Pored dvije renomirane poetese, po običaju, poetskom ugođaju doprinijeće i drugi pjesnici.

Voditelji su Dragan Mučibabić i Nebojša Dimitrijević.

Ulaz je slobodan i poželjan.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s