Sjaj gorskih kristala Središnje Bosne


KO je sinoć, 10.4., došao u Dom pisaca, mogao je u nekih sat i po programa steći barem osnovnu sliku u pet uspješnih stvaraoca, pet pjesnika i pisaca iz Srednje Bosne: Suzani Lovrić, Mili JUkiću, Emsudinu Pašanoviću, Draganu Mučibabiću i Anti Zirdumu.
dom pisaca 10.4
U kratkom vremenu publici, koja nije bila brojna, ali zato vrhunski odabrana, pokušali su približiti dio svoga šarolikog i vrlo angažovanog stvaralaštva. To se, zapravo i nametnulo kao zaključak. Jer, osim što su dobitnici mnogih nagrada za književnost, ovi autori brojnih djela istovremeno su i urednici, etnolozi, dramatarzi, glumci, režiseri, fotografi…Svojim svestranim kulturnim, umjetničkim i intelektualnim radom predstavljaju snagu vodilju u svojim sredinama. Pišu poeziju, priče, romane, drame, zbornike, a njihov kvalitet prepoznat je i u našoj zemlji i inostranstvu.
publika
-“Kao stvaraoci izvan centara imaju mnogo trnovitiji književni put, a anonimni natječaju su njihova jedina prilika”, rekao je Zirdum.

Svojim snažnim oslanjanjem na historiju Bosne manifestiraju istinsko, nekomercijalno domoljublje i pokazuju kako se voli rodna gruda.

Voditeljica i urednica programa, Fadila NUra Haver, uspjela je, uz pomoć promotora Ante Zirduma i Jasmine Hanjalić, pokazati i dokazati da vješt pronalazač u manjim sredinama uvijek može otkriti vrijedno drago kamenje, plemenite gorske kristale, čija je vrjednoća, daleko od kamera središnjih medija, možda i predugo nezapažena. Uslovno rečeno! Jer, takav sjaj nepatvorene vrijednosti ne može se sakriti i prije ili kasnije zasjaji u svoj svojoj ljepoti.

Jasmina Hanjalić

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s