Promocija knjige “Stogodišnji put slobode”


Večeras je u prostorijama ambasade Republike Albanije, ambasador, Nj. E. Flamur Gashi, riječima dobrodošlice započeo promociju knjige „Stogodišnji put slobode“ autora Ekrema Avdića i Azema Vllasija.
fotografija2235
Pred mnogobrojnom publikom, na samom početku, svoje utiske o djelu je iznio Prof. Dr. Mirko Pejanović. On je istakao da su autori identificirali prelomne momente i strukturu stoljetne borbe albanskog naroda na Kosovu za svoju samostalnost. U jednoj suptilnoj analizi u knjizi je dat put od potčinjenosti, siromaštva, neprosvijećenosti do neovisne države, ističući ulogu „Gandijevskog otpora“ samog vinovnika događaja, Azema Vllasija. Ovo štivo predstavlja svjedočanstvo niza historijskih događaja na tom prostoru, sve do današnjih dana.
fotografija2236
Novinar i publicista Mufid Memija je istakao ulogu Vllasija kao autentičnog svjedoka najdramatičnijih događaja kosovske historije, ali i zablude srpske politike naspram kosovskog naroda. „Prošlost se ne može mijenjati“, dodao je Memija, i ova knjiga je još jedno svjedočanstvo stoljetne borbe. Pri tome je izrekao izvjesnu rezervu prema Avdićevim tezama u odnosu na historijsku ulogu Josipa Broza, naglasivši da je Tito „jedna od najsvjetlijih ličnosti naše historije i dokazani borac za nacionalnu ravnopravnost!“.

fotografija2237
Recenzent Zlatko Topčić za knjigu je napisao da je ona pejzaš turbulentnih historijskih događaja u kojoj je izbjegnut subjektivizam, mržnja i nacionalizam.

Oba autora su se takođe kratko obratili publici, a posebno zanimljiv je bio Azem Vllasi, nekada predsjednik SSO Jugoslavije, danas advokat koji živi u Prištini, koji je za sebe rekao da je “Čovjek strogog kontinuiteta“ koji je, i u ranijim periodima i danas, slijedio putove ravnopravnosti i tolerancije, a zagovarao mirno rješavanje problema. Još je dodao da je on „Učesnik, stradalnik i pobjednik u cijelom tom nizu historijskih događanja“. Njegov narod i danas se zalaže za mirno rješavanje problema, kako sa Srbijom, tako i sa ostalim susjedima i BIH. U duhu s tim, poželio da svoju sljedeću knjigu promovira u ambasadi Republike Kosovo u Sarajevu.
fotografija2238
Nakon promocije, ljubazni domaćini su organizovali koktel za sve učesnike i publiku

Jasmina Hanjalić

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s