“Style Writes Now” na Književnoj sceni


poziv

Književna scena Društva pisaca Bosne i Hercegovine u srijedu 10. 7. 2013. donosi dijaloško-promotivnu tribinu s temom „Objavljivanje literarnih prijevoda na Internetu“. Program u Domu pisaca počinje u 19 sati, a o digitalnom izdavaštvu i njegovim prednostima i iskušenjima govori književnica i prevoditeljica Marija Fekete-Sullivan, koja je prije tri godine pokrenula digitalni izdavački projekt Style Writes Now, gdje se objavljuju tekstovi bh. i drugih autora na engleskom jeziku.

Uz Mariju Fekete-Sullivan u programu sudjeluju: Anto Zirdum, Jasmina Hanjalić, Željko Ivanković, Fahrudin Kučuk i Mirsad Bećirbašić, koji je urednik ovog izdanja Književne scene.

„Potražnja za elektroničkim knjigama raste neslućenom brzinom, posebno kad je riječ o dječijoj književnosti, SF-naslovima, ljubavnim romanima. Izdavači širom svijeta jednostavno su primorani uvrsiti u svoju ponudu digitalne naslove, a ne samo dobre stare ‘papirnate knjige’. Jer, sporost u modernizaciji košta mnogo. Uskoro će tako biti i na ovim našim prostorima. Zato nije zgoreg već sada zakoračiti u budućnost i uhvatiti ritam sa svjetskim trendovima“, kaže Marija Fekete-Sullivan.
Do sada je objavljeno 47 naslova 19 autora. To su: Anto Zirdum, Atif Kujundžić, Dževdet Sarač, Dušan Gojkov, Irfan Horozović, Jagoda Iličić, Jasmina Hanjalić, Marija F. Sullivan, Mirko Marjanović, Mirsad Bećirbašić, Nura Bazdulj-Hubijar, Predrag Finci, Sabahudin Hadžialić, Snježana Mulić, Sonja Jurić, Stjepan Zelenika, Šefik Daupović-Fiko, Šimo Ešić, Željko Ivanković.

Osim što imaju ditalnu verziju, slikovnice i knjige za djecu Šime Ešića, Jagode Iličić, Mirsada Bećirbašića, Šefika Daupovića-Fika i Marije Fekete-Sullivan već se mogu naručiti putem Amazona, na engleskom jeziku.

U narednim mjesecima predviđeno je objavljivanje djela Ljubice Ostojić, Bisere Alikadić, Ante Stanića, Rabije Mameledžije, Mehmeda Djedovića kao i prijevod odabranih priča iz slavenske mitoantologije Slavin poj, koju je priredio Anto Zirdum. Uskoro će biti objavljiene dvije kolekcije odabranih kratkih priča na engleskom Nure Bazdulj-Hubijar i Željka Ivankovića. Projekt je do sada okupio i ilustratore iz sedamnaest zemalja.

Dok su mnogi već ispisali nebrojene stranice o tome ‘Kako postati milioner’, Marija Fekete-Sullivan je započela knjigu o iskustvima digitalnog izdavaštva ‘Kako postati e-lioner’. Ona ističe da e-lioner nastoji objaviti kvalitetne naslove, koji možda nisu uvijek komercijalni, ali koji će poslužiti kao inspiracija čitatelju ili ga potaknuti na razmišljanje.

(Preuzeto od Doznajemo.com)

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s