PROMOCIJA KNJIGE “SKAMENJENI” JASMINE HANJALIĆ U ZENICI


prom ze 6
Sinoć je u prostorijama kluba “Plava Paleta” u Zenici, koji vodi književnik Emir Sokolović, održana uspješna promocija nove knjige Jasmine Hanjalić “Skamenjeni”. Radi se o zbirci kratkih priča fantastičarskog žanra.

Domaćin, E. Sokolović je rekao da je zatečen ovom savremnim štivom koje ima sve atrubute dobre kratke priče, ko što su jezgrovistost, tečnost, dinamika. Osim toga, ove priče uključuju samog čitaoca kao aktivnog čimbenika, te su s toga predviđene upravo za angažiranu publiku.

Istaknuti književnik Anto Zirdum, prozni pisac i urednik antologija, osvrnuo se na tematologiju u pričama, pouku i poruku, kojih u ovom djelu ima u izobilju.

” Prokletstvo je zapravo osnovna nit u kojoj se prepliću, prelamaju, slamaju nesreće izazvane nerealiziranim ljubavima prekinutim ljudskim strahovima i slabostima i socijalnim obzirima, nemogućnostima da se nadvladaju okolnosti. Autorica svojim pričama aktuelizira jednu arhaičnu svijest, duh nemoći pred prolaznošću, i zapravo nam podastire kulturološke temelje duha netolerancije, i osvjetljava nemoralnost nesnošljivosti, nevijerstva i nevjerovanja, nesposobnosti oprosta koje su ukorijenjene u plemenskoj svijesti koja još uvijek živi zavučena u planinske klisure brdovitog Balkana, a osobito na potezu između Bjelašnice i Prokletija.” – rekao je Zirdum.

Danja Đokić je predstavila djelo iz pera književnog kritičara Nikole Šimića Tonina, bazirajuči se na jezik i stil pisanja, rekavši da je on istesan i bez ijednog viška tkiva.

Sala kluba je bila prepuna, pa je uz čitanje ulomaka iz priča, ugođaj bio potpun, na radost publike i same književnice.

Jasmina Hanjalić
prom ze 1

Advertisements

8 comments

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s