Сенахид Незировић: ПРОЗА НАТОПЉЕНА ИСКУСТВОМ И ЕМОЦИЈАМА


planinka
(Планинка Нина Рајковић: „Дроге нисам пробала, али смрт јесам“, приче, издавачи: „3Д+“ и „Беокњига“, едиција „Нови Књижевни Круг“, Београд, 2013.)

Прозни првенац: „Дроге нисам пробала, али смрт јесам“, Планинке Нине Рајковић (р. 1955. Београд, СР Србија, СФРЈ), садржи двадесет прича различите дужине, а у које је, опет, хармонично укомпоновано и неколико поетских исказа. Са разлогом је ова лепа књига представљена као ХИТ издање „Књига коју су многи жељно чекали“, на задњем 58. међународном Сајму књига у Београду, који се одржао октобра месеца, 2013! Али, да проверимо зашто су се издавачи определили за овакво издавајање овог дела?
Пре свега, ради се о прози која у себи носи два елемента: исповедни и путописни, а у књизи се ауторка одлучила објавити и неке фотографије што проширује димензију ове занимљиве књиге. Након отчитавања, основни утисак је да имамо пред собом прозу натопљену искуством и емоцијама, тако да Планинка Нина Рајковић, беспоштедно, пером, сведочи о времену и простору, те људима који су долазили у њен животни „свемир“ и после скончавали на пристојној дистанци од ње. Реч је о неуобичајеној књижевној искрености на коју се обавезује пред читаоцима, како би поспеши(ва)ла занимљивост казивања – сведочења. Када се сусретнемо са (женским) писцем који поседује овако чврст карактер спојен са принципијелношћу, онда нам није потребна и друга страна која се огледа у старој, латинској пословици: „Audiatur at altera pars“!

Планинка Нина Рајковић је савладала све технике заната писања и у њеним причама откривамо узбудљиву и на моменте драмски напету радњу која прети експлозијама! Она уме да води своје књижевне протагонисте, хармонизујући сећања од оних лепих дана детињства, школовања, запослења, удаје, брака и рађања поноса-сина Марка. Заиста је много сјајних прича, но ја бих се определио и за ову прилику издвојио по мом суду три најефектније: „Икона“ (стр. 24-29), ударна прича по којој књига као целина носи наслов: „Дроге нисам пробала, али смрт јесам“ (стр. 54-56), и „Старе хаљине“ (стр. 107-110).
Нећу ништа ново написати ако поновим мисао да само добри песници могу писати врхунску прозу што је случај и са другом књигом прича „Дроге нисам пробала, али смрт јесам“, Планинке Нине Рајковић. У општем сиромаштву занимљивијих понуда и књижевних авантура, те анемичној савременој литератури, читалац ће уживати у причама ове ауторке и након одлагања књиге враћати јој се као првој љубави која заувек добија своје место у срцу и души. Стога, књижевне интенције Планинке Нине Рајковић иду руку под руку са врхунским дометима њене прозе и могућностима!

15/11. 2013

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s