Gradimir Gojer: SUVREMENIK I KREATOR SUVREMENOSTI KOD NAS (Prikaz)


Gradimir-Gojer1
( Franjo Topić ‘’Napredak je misija’’, HKD Napredak, Sarajevo 2014.)

Knjiga ‘’Napredak je misija’’ predstavlja testamentalno djelo monsinjora prof. dr. Franje Topića, predsjednika HKD ‘’Napredak’’ iz Sarajeva.
Ova zbirka, brižljivo odabranih, intervjua, razgovora, i javnih istupa monsinjora Topića, daleko je značajnije djelo od onoga što se može učiniti na prvi pogled, kada se o toj knjizi sudi, tek i sam po njenom žanrovskom podrijetlu!
Franjo Topić je iznimna osoba naše suvremenosti!
On je u dvadeset godina, koje obuhvataju doba nastanka ove knjige, djelovao kulturno, karitativno, naravski, temeljno svećenički, ali nikad ne bježeći od toga da i u politici kaže svoj mudri pravorijek!
U najtežim godinama opsade Sarajeva, angažman prof. dr. Franje Topića, a posebno njegova, gotovo profetska, uloga moderatora i pokretača kulturnog života u opkoljenom gradu, legitimiraju ovog svečenika, kao jednu od stožernih figura pokreta otpora, poglavito kulturnog otpora u gradu na Miljacki!
Kao predsjednik HKD ‘’Napredak’’, Franjo je Topić, a to proizlazi, iz svih njegovih intervjua i istupa, Napredak na najbolji način kontekstirao u bosanskohercegovački ambijent, u taj pejzaž različitosti, sa nevjerojatnim sluhom za razliku kao bogatstvo!!!
Predvodeći kulturnog giganta, kakvo je objektivno HKD ‘’Napredak’’, Topić je u svojim istupima, dobrano natopljenim u optimizam, a u vremenima kad je optimizma itekako trebalo (!!!) pokazivao i dokazivao u praksi da nas povijest i povijesni kotač vremena tjeraju da moramo nešto učiniti za sebe, da moramo biti sami kreatori i pokretači osobne i kolektivne sudbe, da ništa ‘’pasti s neba neće’’.
Ova knjiga je dokaz kontinuirane dosljednosti prof. dr. Franje Topića, jer sve ono što je govorio, od obnoviteljstva HKD ‘’Napredak’’ do danas nije promijenio niti u jednom slučaju!
Topićeva knjiga bogat je i raznolik skup mudrih poučaka jednog normalnog bosanca i hercegovca, u liku istinskog krščanina- katolika, zaodjevenog u pastirsku mantiju, ali jednako prisutnog u svim procesima bogate društvene stvarnosti, bosanskohercegovačke!
Zato njegova knjiga, ne pokazuje samo i jedino, njegovo svećeničko- pastirsko, temeljno humanističko, već iznad svega intelektualno- rapsodično djelovanje na bosanskohercegovačku sredinu, sa izrazitim osjećanjem interaktivnosti!
Topić nikada ne govori optimistično bez pokrića, nikada njegov temeljni humanistički diskurs ne cilja u zrakoprazan prostor, uvijek je njegova politička poetika, prije svega, čovjekoljubivo pozicionirana, okrenita jasnom cilju pobjede MIRA I DOBRA, na ovim prostorima bosanskohercegovačkim.
‘’Ispitivači’’ prof. Topića nerijetko su bili na mukama (!?!).
Tražili su nemoguće, a Topić im je uvijek nudio moguće…Njegov diskurs ostajao je uvijek i iznova u logici mogućeg I ostvarivog!
Topić je, shvatajući bogatstvo različitosti u BiH, u svim porama života, mudri sabesjednik, kojem ne nedostaje i oštrine kada je to potrebno, osobito, kada govori o onima koji otvoreno udaraju na samobitnost i opstojnost Države BiH!!!
Topićev diskurs je temeljno hrvatski, ali kao svaki kozmopolit, Franjo mu Topić ne robuje.
Čuvajući svoj identitet katolika- hrvata, Topić kroz cijeli svoj angažman i istupe, bitno podcrtava i svoj BOSANSKOHERCEGOVAČKI IDENTITET!
Nerijetko, Topić je bio šiban strijelama hrvatskih ultra -nacionalista, ali uvijek je ostajao stamen, postojan, uspravan u odgovaranju na taj besmisleni, bezumni krik nacionalizma na ovim prostorima.
Iz listine u listinu, knjiga monsinjora Topića ‘’Napredak je misija’’ govori o bogatoj i nadasve plodonosnoj djelatnosti njegovog čeda- HKD ‘’Napredak’’, sa razumnim komentarima kako ovo kulturno društvo može opstajati i egzistirati, kao i Hrvatski narod uostalom, u BiH samo u kontekstu i korelaciji sa sličnim društvima (Preporod, La Benevolencija, Prosvjeta…) kao što i tri konstitutivna BH naroda i građani grade jedinstven narodnosni – politički i kulturni kompozit zvani BiH!
Knjiga pokazuje da su različiti printani i elektronički mediji bili gotovo podjednako zainteresirani za bogatu djelatnost prof. dr. Franje Topića, da je njegov bogati svećenički, profesorsko pedagoški, kulturno i politički angažirani rad, bio jednako pračen na prostorima BiH, ali i susjednih nam država, posbice u Hrvatskoj!
Najnovija knjiga Franje Topića raritetan je zbornik njegove kulturno-političko, vjersko, angažirane djelatnosti u kojoj prof. dr. Franjo Topić sa istim angažmanom, ali europejski rafinirano, secira i opisuje našu sadašnjost, kompetentno svjedočeći o njoj, pokazujući da je istinski suvremenik našeg vremena, ali i kreator naše suvremenosti!
Koliko je kritičan sam prema sebi, monsinjor Topić je pokazao i time što je iz ‘’mora’’ svojim istupa i intervjua prof. Vandi Babić dao mogućnost da selekcijski odabere najbolje!
Ovom knjigom HKD ‘’Napredak’’ kao nakladnik, napravilo je ponajbolji ‘’spomenik’’ svojim trajnim pregnućima na kulturnom planu!
Pisana čistim Hrvatskim jezikom, ali bez ikakvih jezičkih pretjerivanja i naivnih kroatiziranja, ova knjiga monsinjora Topića i na tom, jezičnom planu pokazuje njegovu superiornu kozmopolitsku crtu, ne zanemarujući niti u jednom segment, hrvatski jezik i hrvatstvo uopće!

Gradimir Gojer
U Sarajevu, 18. 03. 2014. godine

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s