Nikola Šimić Tonin: SAMOSTALNE STVARNOSTI


zuza2
Razgovor s povodom

Malo koja je ljudska djelatnost toliko osobna / osobita, kao umjetnost. Svaki ponaosob umjetnik razvio je ili razvija autonomni, osobni, umjetnički jezik, samostalne stvarnosti, bez društveno propisane svrhe, neovisan i društveno-slobodne pozicije, nošen idejom slobode, imaginacije, individualnosti, otkrića, pokusa, pobune, ljepote, istine, pravde…
Povod ovome osvrtu / razgovoru, je izložba u multimedijalnom centru Arsenal, obilježavanje značajnoga jubileja, dvadeset godina umjetničkog djelovanja likovne udruge ART-FORUM-Zadar, od 1995.-2015.
Toliko-brojna posjećenost zajedničkoj izložbi nezabilježena do sada u umjetničkome životu grada, govori više nego išta drugo, govori o gradu Zadru kao gradu umjetnosti, umjetnicima, štovateljima umjetnosti, i šire od grada, bilježi Zadarsku Županiju.
Sve rečeno, i što će se još reći… napisat… puno-punoljetstvo udruge ART-Forum-ZADAR, više nego valjan je povod razgovoru s predsjednikom udruge ART-Forum-Zadar umjetnikom i profesorom Borisom Žužom.
N. Š. Tonin:
– Početak ART-Forum-Zadar, simbolika naziva?
Boris Žuža:
– Sam naziv ART-FORUM-ZADAR je osmišljen u kontekstu središnjeg trga tj. Zadarskog Foruma kao mjesta sastajanja građana, a u našem slučaju okupljanja umjetnika.
N. Š. Tonin:
– Iskorak iz uobičajenih stereotipa?
Boris Žuža:
– Misija istinskih umjetnika je istraživanje novih izražajnih formi, te na taj način prevladavanja ustaljenih stereotipa.
N. Š. Tonin:
– Ideja multikulturalnosti?
Boris Žuža:
– Poznata je činjenica da umjetnost ide ispred vremena u svojim izražajnim formama, sadrži univerzalne vrijednosti koje povezuju sve ljude te stoga sadrži multikulturalne vrijednosti.
N. Š. Tonin:
– Tko vrši odabir, uloga umjetničkog voditelja?
Boris Žuža:
– Kao umjetnički voditelj ART-FORUMA te stručno obrazovana osoba uglavnom vršim odabir u suradnji s nekolicinom odgovornih sudionika ovisno o kontekstu same izložbe.
N. Š. Tonin:
– Značaj ove izložbe?
Boris Žuža:
– Na ovoj jubilarnoj ART-PROMOCIJI, nazvanoj LJEPOTA RAZLIČITOSTI, a priređenoj povodom 20 godina djelovanja od 1995.-2015., sudjeluje 35 umjetnika / ca, s preko 50 likovnih djela.
– U izlagalačkom pristupu ART-FORUM uvijek daje mogućnost izlaganja novim umjetnicima.
– Ta činjenica proizlazi iz biti same umjetnosti koja je već odavno globalni fenomen, te pridavanje INTERKULTURALNOSTI izložbama nameće se kao logičan izbor.
N. Š. Tonin:
– Vaše viđenje o biti umjetničkog i izlagalačkih aktivnosti?
Boris Žuža:
– U svakom slučaju konstruktivna otvorenost i na likovnom planu je svojevrsno kulturološko obogaćenje s etičkim i estetičkim vrijednostima.
– Izložbe imaju osnovni smisao da postupno razvijaju i educiraju ljubitelje likovnosti i svekoliku javnost, te u tom kontekstu popularizacije kulture i mediji imaju veliku važnost.
– Bitno je istaknuti da je prostor umjetničkog rijetki prostor slobode i znak osobne kultiviranosti nameće potrebu da mlade osobe oslobode svoju kreativnost, u suprotnome riječ je o duhovnom siromaštvu.
– Prostor umjetničkog poput svojevrsne oaze, mnogima je pružao mogućnost ostvarenja snova, iako često u suprotnosti s onim što jest i onim što bi moglo biti.
– Istinska umjetnost je na autentičan način uvijek išla ispred vremena dajući poticaje nastajanju novih svjetova. – Boris Žuža, prof. – umjetnički voditelj ART-FORUM-ZADAR.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.