K O N K U R S za književnu nagradu „Djed Bajro“ za najbolju neobjavljenu kratku bajramsku priču


 1-Važno-Bajramske price Kopie.jpg

Na osnovu Odluke o ustanovljenju književne nagrade „Djed Bajro“ Upravni odbor Kulturnog udruženja „Musa Ćazim Ćatić“ München raspisuje

K O N K U R S
za književnu nagradu „Djed Bajro“
za najbolju neobjavljenu kratku bajramsku priču

Kulturno udruženje „Musa Ćazim Ćatić“ sa sjedištem u Münchenu raspisuje književni konkurs za najbolju neobjavljenu kratku priču sa tematikom Bajrama i bajramskih običaja i dodjeljivanje književne nagrade “Djed Bajro”. Ideja samog konkursa proistekla je iz želje autora slikovnica “Djed Bajro” i predsjednika Udruženja Huseina Ismailovića da se bajramski običaji i ljepote tog velikog praznika kroz pero sačuvaju za nove naraštaje.

Za potpunije razumijevanje same ideje i cilja konkursa navest ćemo razmišljanja bosanskohercegovačkog publiciste i pisca Vehida Gunića, koji je podržao ideju realizacije jednog ovakvog konkursa i utemeljivanja književne nagrade “Djed Bajro”:

„U narodu se kaže: BOLJE JE DA NESTANE SELO, NEGO ADET U SELU. U pričama dobrog
Bošnjanina Huseina Huske Ismailovića nije riječ ni o selu ni o adetu u selu, nego o adetima čitavog jednog naroda kojem pripada i kojem pripadamo mi, poštovaoci njegove želje da i nas i one koji su možda zaboravili, vrati u vrijeme kada smo se znali radovati sitnim darovima očekujući ih uz znatiželju i ugodnu strepnju i kada smo, više nego sada, znali i ko smo i šta smo i šta nam je činiti da ostanemo to što jesmo. Huseinova želja je da i Vi svojim bajramskim pričama doprinesete jačanju, podsticanju i vrednovanju knjževnog stvaralaštva, kulture, običaja i tradicije Bosne i Hercegovine.”
Vehid Gunić, pisac i publicista

Uslovi konkursa:

Kratku priču s tematikom praznika Bajrama, potpisanu šifrom, dostaviti u jednom fajlu isključivo elektronskim putem (priče trebaju biti otipkane isključivo u Word-formatu – doc ili docx, Times New Roman 12, uključujući slova č ,ć, đ, dž, š, ž ).

U istom e-mailu dostaviti, u drugom fajlu: ime i prezime autora, adresu i broj telefona, e-mail, kratku biografiju. Po prijemu Vašeg e-maila dobit ćete potvrdni e-mail o prijemu istog.

* Priče dostaviti na e-mail adresu Udruženja: kontakt@djed-bajro.com s naznakom „Za
književnu nagradu Djed Bajro“. Jedan autor može sudjelovati samo s jednom pričom.

* Tema je ograničena na ramazanske, bajramske i kurban-bajramske radosti i doživljaje istog.

Pravo učešća na konkursu „Djed Bajro“ imaju svi državljani Bosne i Hercegovine i država bivše SFRJ I dijaspore

Konkurs je otvoren do 05.03.2016. godine.

Na konkurs slati priče koje nisu ranije objavljivane u bilo kakvom štampanom ili elektronskom obliku (internet)

Kratke bajramske priče pristigle na konkurs Kulturnog udruženja „Musa Ćazim Ćatić“ za književnu nagradu „Djed Bajro“ ocijenit će stručni tročlani žiri sastavljen od eminentnih i uglednih javnih radnika – poznavalaca književnosti. Radovi će članovima žirija biti dostavljeni potpisani šifrom, a žiri će dodijeliti tri nagrade:

1. Nagrada – Plaketa i Laptop
2. Nagrada – Plaketa i PC Tablet
3. Nagrada – Plaketa i Smartfon

Također, pored glavnih nagrada, žiri će odabrati još 30 bajramskih priča, koje će biti prigodno nagrađene.
Svih 33 odabranih priča bit će objavljeno u posebnom elektronskom zborniku u povodu predstojećeg praznika Bajrama, a uz pomoć donatora nastojat ćemo da ove priče budu ukoričene.
Za svaki dan Ramazana pročitati će se jedna odabrana bajramska priča a za Bajram će se pročitati i nagraditi tri najbolje bajramske priče. Nagrade će biti dodijeljene na bajramskoj svečanosti, koja će biti održana u periodu od 05. do 07. jula 2016. godine u Odžaku.

Cilj ovoga konkursa je da zainteresujemo i pobudimo našu mladost, našu budućnost, za stvarnom željom za Bajramom i bajramskim hedijama i razvijanje pozitivnih emocija sa jačanjem ljubavi za pisanjem bajramskih priča. Ovim projektom ćemo doprinijeti razvijanje saosjećanja, milosti i iskrenosti kod mladih ljudi.
Ovim konkursom dajemo mogućnost svakome djetetu a i odraslima da dodju do izražaja i da kroz pisanje priča pobude svoje emocije, maštu, pronicljivost, znatiželju i pozitivnu motiviranost da njihove priče budu medju najboljim.
Ovaj konkurs objavljujemo sa malim zakašnjenjem i ostavljamo malo vremena za učesnike konkursa. Svaki početak je težak i molimo vas da imate razumijevanja. Sledeći konkurs za književnu nagradu “Djed Bajro”za najbolju kratku bajramsku priču objavit ćemo odmah poslije dodjele nagrada i proglašenja najboljih priča.
Zahvljujući vama učesnicima konkursa obogatit ćemo bosanskohercegovačku književnost za svaku godinu po jednom knjigom sa 30 najljepših bajaramskih priča.

Napomena:

Učešćem na konkursu, svi učesnici pristaju na uslove konkursa. Organizator zadržava pravo
objavljivanja i štampanja svih na konkurs prispjelih priča bez posebne dozvole i naknade.
Organizator ne snosi odgovornost u slučaju zloupotrebe autorskih prava prijavljenih priča na
konkursu, od strane učesnika ili trećih osoba.
Sve dodatne informacije učesnici konkursa mogu dobiti putem e-maila: kontakt@djed-bajro.com web stranice: http://www.djed-bajro.com i facebook stranice našeg Udruženja:Djed Bajro I bajramske radosti
Medijski sponzori : ( u pregovorima sa svim TV kućama i radio stanicama…

Za Upravni odbor Udruženja:
Husein Huska Ismailović, predsjednik

5-Naslovne

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.