MARIJA FEKETE-SULLIVAN SA PRIJATELJIMA


 

11745365_10153108402762989_7652820172049577118_n

Udruženje umjetnika “Planet Poezija” nastoji zadržati ritam poetskog otkucaja srca grada i pred 8. mart/ožujak predstavit ćemo književnicu Mariju Fekete-Sullivan u AKCUS “Seljo – Sloga” u ponedjeljak, 7. 3. 2016. godine, sa početkom u 20.01 sati.

Žene širom svijeta godinama nastoje da im svaki dan, pa i ovaj, bude nalik na 8. mart, jer tog dana zna se: ženu ne treba tući, poželjno joj je pridržavati kaput, kupiti karanfil i povlađivati joj u malim stvarima. Naravno, o velikim stvarima će ostalim danima odlučivati neka gospoda u kravatama.

Ipak, sve je više dama u umjetnosti, novinarstvu, pa i politici i poslovnom svijetu. Da li ste, naprimjer, znali da je najmanje sedamdeset naslova trideset autora iz BiH prevedeno na engleski jezik u sklopu prevoditeljskog i izdavačkog projekta “Style Writes Now”. Osnivačica i voditeljica projekta je Marija Fekete-Sullivan iz Sarajeva. Ova književnica je i prevela najveći dio naslova. Projekt se nastavlja sve dok ne prevede bar stotinu naslova autora s ovih prostora.

Te večeri, književnici zastupljeni u projektu “Style Writes Now”, kao i osnivačica, govorit će svoje stihove ili prozu posvećene ženi, među kojima su: Ljubica Ostojić, Jasmina Hanjalić, Bisera Suljić-Boškailo, Tamara Čapelj, Lidija Pavlović-Grgić, Ajnuša i Irfan Horozović, Šefik Daupović, Anto Zirdum i Sabahudin Hadzialić.

Naslovnice objavljenih priča autora iz BiH bit će prezentirane u okviru videoprojekcije, dok će nešto više o svom radu na ovom projektu govoriti ilustratori Rebecca Teclamariam-Mesbah i Dževdet Nikočević. Ujedno, Rebecca će donijeti i radove djece iz škole Montessori, te u mnogo čemu napredne i zanimljive škole. Djeca su crtala mame i osnivačicu.

Za muzički ritam srca te večeri pobrinut će se prof. Enes Ibričević. Moderira Dino Porović.

Ulaz je oduvijek Planetarno slobodan. Dobro došli.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s