AKO BOSNA PRESUŠI GDJE ĆEMO SE UTOPITI


vojin

 

Vojin Trivunović: Ako Bosna presuši gdje ćemo se utopiti, Parteon Beograd 2015., knjiga aforizama.

 

Vojin Trivunović rođen je 10.10.1956. godine u Rudićima kod Glamoča gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Vrlorano počeo je objavljivati u novinama i časopisima. Još kao student u NovomSadu (1977.) biran je u Krug najtalentiranijih mladih pjesnika.Pored književnog, bavio se i novinarskimradom. Bio je član Književnog kluba pri “Tribini mladih” u Novom Sadu i stalnisuradnik “Glasa omladine”. Po dolaku u Banja Luku  počeo  je  objavljivati  u“Glasu”.  Pisao  je    u  “Oslobođenju”,“Nezavisnim    novinama”  i    uređivaosatirični dodatak “Patka”. Bio je direktor iglavni  urednik  “Krajiških  novina”.Uređivao je i časopise “Imperijal mač” i“Kolo”. Radio je i u “Nezavisnoj televiziji”.Prvu knjigu objavio je 1984. godine. Dosada  su  mu  izašle  knjige:  “Ponavljatigradivo”,  (pjesme),  “Ram  za  glavu”,(aforistički  roman),  “Od  entiteta  doblentiteta”,  (satira),  “Gluvo  kolo”,(pjesme), “Kroz iglene uši”, (aforizmi),“Troprstaš”, (roman), “Na poslednjoj linijiobmane”, (pjesme), “Nema se kuda, nebovisoko  a  zemlja  tvrda”,  (pjesme),“Ogledalo i slijepac”, (roman u stihu),“Proleteri  svih  zemalja,  raziđite  se”/Prilozi za kritiku političke ekonomijedruštva u tranziciji/, (pjesme-ekonomija),“Pjesme”  (na  Esperanto  jeziku),“Ćorkan”,  (pjesme),  “Grad  je  spustiokapke” (izabrane pjesme), “Pelene i zavoji” (aforizmi),”Čitači tragova” (izabranepjesme).Priredio  je:“Izabrane  pjesme  Krajine  iUkrajine”,  Izabrane  pjesme  Isaija229Mitrovića” i “Izabrane bajke naroda Zapadnog Balkana”.Osnivač je i organizator književne manifestacije “Dani Vuka Karadžića”u Banjaluci.U okviru ove manifestacije, organiziraoje “Okrugli stol o jeziku, ćirilici i latinici”na kojem su učestvovali najeminentnijistručnjaci iz ove oblasti. Prije nekolikogodina u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci u Banja Luci postavio je izložbu“Prepiska između Vuka Karadžića i njegove supruge Ane Kraus”.Za svoj književni rad dobio je nagradu“Umovanje zdravog razuma”.Radovi  su  mu  prevođeni  na  engleski,njemački i ukrajinski jezik i uvršteni unekoliko antologija.Član je Udruženja književnika  RS.Bavi se i izdavaštvom.Po struci je diplomirani ekonomista. Živii radi u Banja Luci.

Pisati aforizme, čiste kritičke misli, bazirane na paradoksu, u nekoliko riječi reći, jezgrovitom virtuoznošču ne ostajući nedorećen kritizirajuči ljudske gluposti, bezumlja, beščašća… i tom zvjezdovitom brzinom zauzeti sjajom svoje aforističke zvijezde zvjezdano nebo našeg satiričnog neba,ne staje i ne posustajeVojin Trivunović. Vojinoaforizmi, prepoznatljivi, samosvojni… jasna Trivunovićevskoga aforističkogrukopisa i kova otkivci,aforizmi: kratke, jezgrovite, značenjem bogate izreke.

Da i njega ubiju: Traže / da im / damo / još malo / vremena. // Da i njega ubiju.
Svaka nova generacija grana svoje drvo satire, ostavlja svoj biljeg duhovitosti, bez obzira na teška vremena, a koja su vremena u BiH bila laka, i prilike kroz koje su narodi tijekom svoje povijesti prolazili, i što su preživljavali i proživljavali… Upravo te vrijednosti su svjedočanstvo o njihovom postojanju i opstojanju, borbi za opstanak, pa i humorom i satirom i na svoj račun kao malo koji narod, što bilježi i čini izuzetni zdravi duh bosansko-hercegovačkoga čovjeka.

Zapadne sile i Rusi: Zapadne sile / mogu sve / čak će i sunce / početi / da izlazi na njihovoj strani svijeta. // Pod uslovom / da ga Rusi ne obore!

Srednje je malo: U BiH / nisu / ravnopravna / ni ta tri slova. // Srednje je malo.

Duh jednog naroda, teško je okovati, duh je neukrotiv, taj šeretski duh na sve nedače koje su ih snašle odgovarao je narod vicom, dosjetkom, aforizmom, opirući se smjehom. Shodno tome, u duhu tog i takvog naroda je da – na teškoće odgovara, uvjetno rečeno, smjehom. Smjehom koji može značiti sprdnju i podsmeh, a sa druge strane, podsmjeh se može okarakterizirati i kao svojevrstan vid kritike.

Crno ispod nokata: Od obećane / zemlje / ostalo je / samo / crno / ispod nokata.

U oblacima: Ako ti se / avion / pokvari, / moli Boga / da ostaneš / u oblacima.

Vojin Trivunovićbaštini taj duh, duh narodne poslovice, anegdote, šale, parodije, grafita i vica u svojim aforizama koji neosporno naglašavaju, bilježe, bez obzira na to kakvu će reakciju izazvati. Nekada je to smijeh do suza, a nekada – smijeh do bola.

Aforizmi Vojina Trivunovića, sažeti, efektni, izravni, potvrđeni životnom realnošću, ogledalo su vremena koje Vojin pečati.

Gore dolje: Padamo dolje, / jer / ne može gore!

 

Nikola Šimić Tonin

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.