Iz štampe izašla dvanaesta knjiga Peka Laličića


 

 16684413_1301038339962023_343607714_n 

IZMEĐU STVARNOG I VIRTUELNOG

 

Ovih dana je u izdanju IK ”Rrom produkcija” iz Beograda iz štampe izašao drugi roman Peka Laličića, ”Sûd suza”, kao njegova dvanaesta objavljena knjiga.

Recenzenti romana su poznati književnici dr. Ljubiša Rajković Koželjac, prof.  i Milijan Despotović.

Evo šta, između ostaloga, o romanu kaže dr Ljubiša Rajković Koželjac:

– Ako ima romana koji se čitaju u jednom dahu, to je ovaj iz pera Peka Laličića – ”Sûd suza”. Premda neveliko po obimu, ovo romaneskno ostvarenje je veoma sadržajno, zanimljivo i životno: ono upravo svojom živopisnošću i drugim svojim beletrističkim svojstvima već od prve stranice zaokuplja pažnju čitaoca i drži je do kraja.

Laličić je osoba sa velikim životnim i spisateljskim iskustvom, probirljiv u izrazu, akribičan i dobar stilist, a uz to i izvrstan psiholog, tako da je sve to garant umetničke vrednosti njegovog teksta. Likovi iz ovog romana vajani su mahom dijaloškom metodom, kroz razgovor ličnosti, a deluju uverljivo, upečatljivo i verodostojno – autentičnost njihova nesporna je. Sve je tu promišljeno, osmišljeno i odvagano, dato s merom – sve ima svoj raison d’  être.

Laličićeva moć percepcije, dočaravanje prizora i empatije velika je, a to posebno važi kad je posredi slikanje unutrašnjeg života ličnosti, njihovih duševnih patnji, klonuća i ozarenja. Inače tematika romana veoma je aktuelna: prepoznaju se tu i podneblje, i mentalitet ljudi, i životne okolnosti iz vremena kad se radnja romana događa – to je upravo ovo naše doba, bremenito svakojakim problemima, s kojima je suočen ceo narod srpski. Stoga će se ovaj roman, kao izraz te životne zbilje, čitati i kao roman-svedočanstvo: ima on,  dakle, i  veliku dokumentarnu  vrednost – znaće oni još naređati šta je bilo i kako je bilo (ne samo u Majdanpeku, rodnom gradu Aninom, no i znatno šire).

A recenzent Milijan Despotović kaže:

– Ovaj roman, pun dramskih zapleta, sa vizijom koju nameće pisac jer doživljaj je pokretna snaga u njegovom posedu, otvara mnoga životna pitanja. Glavna junakinja Ana koja se u jednom beogradskom parku sreće sa Markom, o kome ne zna ništa a nalaze dosta toga zajedničkog, kroz dijalog ulaze u ispovedne momente unutrašnjih stanja u kojima se, na svoj način, otvaraju emocije. Iza emocija ide ljubopitljivost, potreba za detaljima – ko je ko? Iščašeni, na svoju duhovnu sreću, iz globalne neurotike brisanja identiteta, oni će se p(r)overiti u vremenu, pa  je ovaj roman  prolog izvesnom  obnavljanju duha našeg uopšte. Ma koliko romanopisac Peko Laličić, stajao po strani, bio samo knjižestvenik, ovo je rodoslovni roman.  Za njega i mnoge čitaoce to je knjiga smirenja, knjiga skrasnuća predačkih muka posle vekovnog lutanja kroz krvava i virtuelna vremena u kojima su ljudi na prostoru Balkana huškani jedni na druge. Ona objašnjava i zašto se to prihvatalo, a to su tri razloga: Strah, interes ili neznanik. Ovaj potonji ”pomogao” je, ponajaviše, zloupotrebama rodoslovlja pa smo došli u stanje da je sve bitno osim jezika i krvi a u stvari, sve drugo je osim ovog sporedno, često suvišno. ”Takav je Balkan”, kaže Laličić, ali ne zaboravlja amanet koji je negde u starim zapisima našem narodu ostavljen: ”Idite na Bratstevnik,  i tamo braća budite, ako to ne možete sudiće vam đavoli”.  ”Sûd suza” je delo koje se može čitati i kao prekornica.

A polifona preplitanja događajima iz priče sa zbivanjima koja su prethodila jesu ”sûd suza”, jesu u ovoj koncepciji romana i voda i vatra, ali i dobra nada i želja. Reklo bi se jedno (ili više njih) neobično životno i romaneskno iskustvo. Jednim od tih iskustava završen je i ovaj roman.

____

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.