Prvi broj magazina „Alia Mundi” za kulturnu raznolikost ugledao je svetlost dana


 

 

alia-mundi-naslovnica

 

U prvom broju magazine Alia Mundi”, čitaoci će imati priliku da se upoznaju sa radom Kulturnog centra Islamske Republike Iran u Beogradu, ali i da saznaju nešto više o mladoj saudijskoj pesnikinjiHadidži el Šankiti (Khadija Al-Shangiti) I njenoj borbi za stvaranje nove generacije umetnika u konzervativnoj Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

One koje to bude zanimalo, moći će da otvore i „kofer uspomena” srpske književnice I svetske putnice (globtroterke) Jelene J. Dimitrijević i da krenu tragom njenih čudesnih putovanja.

Za prvibroj Alia Mundi” magazine govori profesorka fakulteta  (FILUM) I književnica Slavica Garonja,  o svom stvaralaštvu, o usudu Srba izHrvatske, o  značaju očuvanja srpskog kulturnog nasleđa…

Čitaoci će moći i da krenu tragom Kalmika, budista koji su nekada živeli na teritoriji grada Beograda, ali i da zavire u mistične predele Šarkamena, zaboravljenog kulturnog blaga istočne Srbije! Magazin Alia Mundi” vodi vas i u Buharu, biser drevnog Puta svile… Kroz „KapijuBalkana” vodi vas tekst o sarajevskoj Vijećnici I njenom usudu kroz istoriju.

Kako magazine ima nameru da podrži rad pripadnika nacionalnih manjina, tako u ovom prvom broju donosi tekst o romskom bendu Kal, o njihovom autentičnom muzičkom stilu I borbi za prava Roma…Čitaoci će imati prilike i da saznaju da je čuvena sevdalinka „Kad ja pođoh na Bembašu”, zapravo jevrejska molitva „Oda hvale”, kao i to da se posebno rado peva kroz popularnu melodiju ljubavne pesme, napisanu na ladinu, jeziku sefardskih Jevreja.

U rubrici „Memento”, podsećamo na jubilej -135 godina od smrti prve srpske slikarke I prve žene akademika u Srba, KatarineIvanović. U rubrici „Promo”, najavljujemo predstojeći Beogradski festival igre koji će se održati od 24. marta do 11. aprila 2017.

Naslovna strana magazina Alia Mundi” predstavlja rad indijske rangoli umetnice Latike Čavde (LatikaChawda), a nešto više o  tradicionalnoj rangoli umetnosti donosi članak  „Tragom naslovnice”

Digitalnu verziju časopisa možete pogledati  OVDE

Ana Stjelja

Advertisements

7 Comments Add yours

 1. sande kaže:

  Iskrene čestitke povodom izlaska prvog broja magazina “Alia Mundi”. Sasrećom!
  Sande Dodevski

 2. Ja mislim da gramaticari bosanskog jezika trebaju napustiti fonetski pravopis jer osiromasuje nasu bosansku kulturu. Rijeci stranog podrijetla, da bi nam bile kulturna obiteljska zajednica s onima koji su ih stvorili treba posvojiti tako da ih i izumitelj prepozna, da zna da ih nismo plagirali niti da smo tolike neznalice da im ne znamo kamena iz kojega im bistra voda uma izvire. Hocu reci ovo, jesmo naucili pistati Hatidza, ali, ne moramo nastaviti, saznat cemo tako da nemamo samo jedan korijen pod nasim stablom, da ima i arabizama i persanizama, i latinizama, i turcizama, i germanizama……priblizit cemo tako vise nacionalnih kultura svojoj vlastitoj i uhvatiti se cvr^ce u kolo svjetske kulture.

 3. Ja mislim da gramaticari bosanskog jezika trebaju napustiti fonetski pravopis jer osiromasuje nasu bosansku kulturu. Rijeci stranog podrijetla, da bi nam bile kulturna obiteljska zajednica s onima koji su ih stvorili treba posvojiti tako da ih i izumitelj prepozna, da zna da ih nismo plagirali niti da smo tolike neznalice da im ne znamo kamena iz kojega im bistra voda uma izvire. Hocu reci ovo, jesmo naucili pistati Hatidza, ali, ne moramo nastaviti, saznat cemo tako da nemamo samo jedan korijen pod nasim stablom, da ima i arabizama i persanizama, i latinizama, i turcizama, i germanizama……priblizit cemo tako vise nacionalnih kultura svojoj vlastitoj i uhvatiti se cvr^ce u kolo svjetske kulture.

 4. Nikola Šimić Tonin kaže:

  Izuzetan časopis. Kapa ne do poda. Kapa do podruma.
  Nikola Šimić Tonin

  1. Naša Ana to zaista radi predano. Očekujem tvoj prilog u narednom broju 😀

   1. Nikola Šimić Tonin kaže:

    Poslano za bubanj odabira, znaš mene, radinost me krasi.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.