Objavljeno reizdanje putopisa „Pisma iz Indije” Jelene J. Dimitrijević


Korica Pisma iz Indije

 

U novopokrenutoj Ediciji „Riznica”, srpska književnica i naučni istraživač dr Ana Stjelja, priredila je i objavila novo reizdanje dela Jelene J. Dimitrijević. Svoje dugogodišnje bavljenje likom i delom ove književnice (krunisano doktoratom „Elementi tradicionalnog i modernog u delu Jelene Dimitrijević”, 2012. i inicijativom za podizanje spomen-ploče na kuću književnice, 2009.) te proučavanjem indijske kulture, književnosti i duhovnosti, kao i veza indijske i srpske kulture, krunisala je reizdanjem ovog veoma zanimljivog putopisa, objavljenog 1928. godine u Beogradu.

U godini u kojoj se obeležava jubilej – 155 godina od rođenja srpske književnice Jelene J. Dimitrijević, ali takođe i 90 godina od njenog putovanja u Indiju, značajno je skrenuti pažnju na ovo po obimu malo, ali po značaju vrlo vredno delo srpske putopisne književnosti.Ova knjiga, nam, naime, na veoma uzbudljiv način dočarava sa čime se sve srpska književnica i putopisac Jelena J. Dimitrijević susretala na svom putu po Indiji. Ono što ovaj putopis čini posebnim jeste njegov značaj za srpsku kulturu i književnost jer nam donosi veoma originalnu priču o susretu srpske književnice sa najvećim indijskim pesnikom Rabindranatom Tagorom, i to u njegovom domu, u gradu Santiniketanu. Svojom posetom Tagorovom domu, Jelena J. Dimitrijević se svrstala u red znamenitih Tagorovih savremenika koji su imali tu čast da velikog pesnika upoznaju u njegovom domu, u njegovoj Indiji.

Ovo reizdanje donosi novi osvrt na Jelenino putovanje u Indiju. Ono što ga takođe razlikuje od orginalnog izdanja, jeste prevod na engleski i hindi jezik. Na taj način će se svakako povećati čitalačka publika te će tako i čitaoci u Indiji ali i u svetu imati prilike da se upoznaju sa književnim delom Jelene J. Dimitrijević ali i da saznaju o njenom zanimljivom susretu sa najvećim indijskim pesnikom. To je ujedno i prilika da se obnovi kulturni most između dve tradicionalno prijateljske zemlje i dve kulture, te da se tragom ideja Jelene J. Dimitrijević o upoznavanju novih kultura, istakne značajnjene misije kao književnice i putopisca.

Ovom knjigom, odnosno putopisom iz daleke i „misteriozne Indije”, Jelena J. Dimitrijević je potvrdila da je zapravo bila istinski ambasador srpske kulture i književnosti u svetu.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s