PIA TAFDRUP GOSTUJE U SARAJEVU 26.APRILA


7727823-pia-tafdrup.jpeg

 

Jedna od najpoznatijih danskih pjesnikinja Pia Tafdrup gostuje 26. aprila u Sarajevu. Posjetu Pie Tafdrup glavnom gradu BiH inicirala je književnica i prevoditeljica sa danskog Milena Rudež koja će predstaviti gošću.

Ovo će biti njeno drugo pjesničko druženje sa sarajevskim ljubiteljima poezije, nakon “Sarajevskih dana poezije” 2008., ali ovaj put sa vlastitom knjigom “Riječi putuju” u izdanju “Kuće poezije” iz Banjaluke. Inicijativa je podržana zahvaljujući SPKD-u Prosvjeta Sarajevo i prof. Milici Kajević koja će biti moderator večeri.

Nastup Pie Tafdrup će obogatiti duhovnim pjesmama oktet Sloge pod rukovodstvom Stefana Mojsilovića. Poetsko veče će se održati u Prosvjeti, ul. Sime Milutinovica 1, u srijedu, 26. aprila 2017. u 19 sati.

Pia Tafdrup rođena je 1952. u Kopenhagenu. Debitovala je knjigom poezije “Kad nastane rupa na anđelu” (1981.). Nakon objavljivanja treće zbirke “Unutrašnja zona” (1983.), danski književni kritičar Poul Borum proglasio ju je najznačajnijim pjesnikom mlade generacije. Pripadala je generaciji osamdesetih, tzv. divljoj ili pank generaciji koja je bila u opoziciji prema danskoj poeziji sedamdesetih godina za koju je karakterističan stih nastao prelomom proznog teksta. Ipak se Pia Tafdrup izdvajala od svoje generacije i nalazila inspiraciju u poeziji stranih pjesnika, prije svih Rilkeu i Celanu, kao i Gunnaru Ekelöfu, švedskom modernom pjesniku.

Pia Tafdrup je objavila dvadesetak pjesničkih zbirki, od kojih je najpoznatija “Kraljičina kapija” (1998.) za koju je dobila prestižnu književnu nagradu Nordijskog savjeta 1999. Za svoju poeziju dobila je i druga danska i strana odlikovanja i nagrade. Član je Danske akademije od 1989., a bila je član Evropske akademije poezije od 2009. do 2011. Pjesme su joj prevedene na tridesetak stranih jezika u antologijama, časopisima i vlastitim knjigama poezije.

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.