Održano književno veče posvećeno Šefiku Daupoviću Fiki


IMG_20170517_211915
Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono sinoć je u galeriji Zvono, na zadovoljstvo mnogih ljubitelja književnosti, posebno poezije, organizovalo  književno veče pod nazivom “Na kapiji tišine” posvećeno pjesniku Šefiku Daupoviću Fiki.
O njegovom stvaralaštvu s mnogo topline i zadivljenosti  govorila je Ferida Duraković, Goran Simić, Rasim Pršte i Kristina Ljevak, kao moderator večeri.


Svi prisutni vidno su uživali u stihovima ovog zatajnog i nadasve nadarenog pjesnika.

Šefik Daupović Fiko rođen je 18. kolovoza 1951. godine u Sarajevu, gdje je završio Pedagošku akademiju, Odsjek za jezik i književnost.
Objavio je knjige poezije: „Večer na večeru pada“, „Vjetar prodaje novine“, „Nobel nije kod kuće“ i „Kraljevstvo JahJah“, ” Konak za snove”, te knjigu „Priče sa Slonovog jezera“ i „Priče sa rijeke Pa Pa“ iz kojih je izvršen izbor i preveden na engleski jezik (Elephant Lake), te radio-igre za djecu „Audicija u zoološkom vrtu“, radio drame „Dolina mačaka“ i slikovnice za djecu „Mali ekser“.
Dobitnik je više nagrada i priznanja za književnost. Zastupljen je u nekoliko antologija i različitih izbora, kao i u čitankama i lektiri za osnovnu školu.
Njegove pjesme i priče objavljene su u poznatim časopisima i listovima za kulturu, književnost i umjetnost Bosne i Hercegovine i izvan nje. Prevođen je na više jezika. Osim poezije i priča piše igrokaze, humoreske i aforizme.
Član je društva pisaca Bosne i Hercegovine. Živi i radi u Sarajevu.

IMG_20170517_211532

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s