Пеко Лаличић: СЈАЈЕМ ПОТВРДИО ТАЛЕНАТ


 

56533758_1190949907742980_1065280940290342912_n

 

 

Пеко Лаличић

 СЈАЈЕМ’’ ПОТВРДИО ТАЛЕНАТ

 Дејан Златић: ’’Сјај’’, Ауторско издање, 2019.

 

После ”Безимене”, ”Зрења” и ”Бдења” пред љубитеље писане речи се појавио ”Сјај”, четврти роман већ афирмисаног писца, Мајданпечанина, Дејана Златића.

Као веома комплексно, слојевито, аутентично, очито дуго брушено и штиво чија лакоћа израза држи пажњу читаоца и подстиче на размишљање, “Сјај” је  животна прича Боривоја Јовановића, званог Бора Дрнч, који је живот започео као дечачић-пастир, на ливадама Миљаковића засеока, код села Свраковца у имагинарној општини Мали До, а завршио га као бравар на одржавању багера у руднику надомак те вароши.

Но, “Сјај” није само прича о животном путу тог малог човека, већ верна и као поентлес брижно стварана слика духа једнога времена и човека у њему. Она у коју се уживео и с лакоћом нам и уз обиље лирских елемената приповеда аутор, јер се о  добро познатом, свакодневно виђеном и скоро проживљеном једино тако снажно и са уживањем и може, чиме негира Франца Курелца  да је “Књижевник – мученик”, али и потврђује ону Фокнерову “Треба бити човекољубив да би се могло писати”. А он то устину и јесте. То и овим делом потврђује. То аргументује оним што оставља за будућност, за новог човека. За онога који можда неће бити у прилици да једе хлеб са седам кора. Онај до каквог су мукотрпно долазили Бора Дрнч, његови другари и доловски рудари, међу које ће се препознати бројни ауторови суграђани. Они чијe здравље и судбине гута земља из чијег срца ваде живот, оживљавају наду и планету чине оазом љубави. Чији је свет другачији и поглед даљи и дубљи. У чију је психу овај писац дубоко зашао, као јунаке рада доживео и чиотаоцу живописно предочио.

“Сјај” је роман пун драмских заплета и неизвесности кроз које Златић води читаоца и дочарава му одрастање, пуке жеље и дилеме, пороке и кошмаре, успоне и падове и укупно битисање његовог главног јунака који је отишао трбухом за крухом јер у породичној кући за њега није било места. Који није спознао праву љубав ни осетио нежност и људску топлину и који, иаоко очито добродушан човек и вредан и радник одан послу, због оданости алкохолу и недостатка самопоуздања не уме са људима те га је тешко волети. Који и поред тога што има жену, која би како рече Мерима Аранитовић, рецензе-нткиња ове књиге “била добра неком другом, али емотивно рањеном и несигурном Бори никако, јер је лечила своје емоционалне празнине које је он покушавао да испуни, али су оне за њега биле већа непознаница и дубље од јама рудника због чега није умео да се избори са њом, њеном породицом и “својом” децом”. И зато бива усамљеник који живи у сопственом мраку надајући се срећи и сјају долазећих дана.

Комплексност роману даје и верни приказ нарави и судбина још неколико њему блиских људи, живота на селу и у граду, акцентовање тегобног сменског рада, патњи, међуљудских односа, бројних неизвесности, људске зависти, себичности, све присутније отуђености и свега  што чини животну збиљу радника-рудара. Што осликава Мали До, па и тадашњу нам државу.

“Сјај” је и књига која ће засигурно заинтригирати психологе, па и социологе, јер поред побројанога на упечатљив начин намеће потребу да струка дâ одговоре на све присутније поремећене породичне односе и друштвене појаве.

И коначно, ”Сјај” је и својеврсно остварење овог аутора, потврда његовог зрења, дугог и упорног бдења до утемељења међ’ писце чија се дела читају у једном даху, јер правом мером, чврстом и поетичном речју бацају светло на малог човека, његова хтења стремљења, животну збиљу и на једну епоху.

_____

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.