Peti konkurs za nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ na književnom natječaju „Bajramske priče”


 

Na osnovu Odluke o ustanovljenju književne nagrade „Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske priče“, Upravni odbori Kulturnih udruženja „Musa Ćazim Ćatić“ Odžaka i Münchena raspisuju

 

PETI KONKURS

za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ na književnom natječaju „Bajramske priče“ za najbolju neobjavljenu bajramsku priču i bajramsku pjesmu

 

Kulturno udruženje „Musa Ćazim Ćatić“ sa sjedištem u Münchenu i Odžaku raspisuje književni konkurs za najbolju neobjavljenu kratku priču i bajramsku pjesmu sa tematikom Bajrama i ba- jramskih običaja i dodjeljivanje književne nagrade „Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske priče“ s ciljem da se bajramski običaji i ljepote tog velikog praznika kroz pero sačuvaju za nove naraštaje.

 

Uslovi konkursa:

 • Kratku lektorisanu priču ( maks. 6 stranica A4 form) i lektorisanu pjesmu s tematikom praznika Bajrama, potpisanu šifrom, dostaviti u jednom fajlu isključivo elektronskim putem, mailom: kultu- ra@musacazimcatic.org (priče i pjesme trebaju biti otipkane isključivo u Word- formatu – doc ili docx, Times New Roman 12, uključujući slova č, ć, đ, dž, š, ž ).
 • U istom e-mailu dostaviti, u drugom fajlu: ime i prezime autora, adresu i broj telefona, e-mail, i kratku biografiju. Po prijemu Vašeg e-maila dobit ćete potvrdni e-mail o prijemu
 • Lektorisane priče i pjesme dostaviti na e-mail adresu Udruženja: kultura@musacazimcatic.org

s naznakom „Za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske priče“. Jedan autor može sudjelovati samo s jednom pričom i jednom pjesmom koje ćemo proslijediti stručnim članovima žirija.

 

*Tema je ograničena na ramazanske, bajramske i kurban-bajramske radosti, a želja nam je da od učesnika konkursa dobijemo što više priča i pjesama namijenjenih djeci i omladini.

 

 • Pravo učešća na konkursu je neograničeno, jer bajramske radosti nemaju granice. Radove mogu poslati svi učesnici koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i svi učesnici cijelog regiona (sve republike bivše Jugoslavije), ma gdje se nalazili (domovina i dijaspora).

 

*      Konkurs je otvoren do 01.03.2020. godine.

 • Na konkursu će biti dodijeljene tri glavne nagrade za PRIČE:
  • Nagrada – Plaketa i novčani iznos od 200 KM
  • Nagrada – Plaketa i novčani iznos od 100 KM
  • Nagrada – Plaketa i novčani iznos od 50 KM 1

 

 • Na konkursu će biti dodijeljene i tri glavne nagrade za PJESME::
  • Nagrada – Plaketa i novčani iznos od 100 KM
  • Nagrada – Plaketa i novčani iznos od 50 KM
  • Nagrada – Plaketa i novčani iznos od 20 KM

*Autore nagradjenih priča i pjesama ćemo nagraditi i knjigama:                                                    – –

 • „Najbolje bajramske priče“ sa prva tri konkursa, –
 • Slikovnicama: „Djed Bajro i bajramske, ramazanske i kurban-bajramske radosti“, –
 • Knjigama: „Revo bosanski Robin Hood“ : “Bosanske bajke o Lejli i Mejremi” : “Mladi fazani u plamenu ravnice” : Pisma iz daljine; dar autora, Nevzete i Huseina Huske Ismailovića.

 

 • Svih 30 odabranih priča i 30 odabranih pjesama bit će objavljeno u posebnom elektronskom zborniku u povodu predstojećeg praznika Bajrama, a uz pomoć donatora nastojat ćemo da ove priče i pjesme budu ukoričene.

 

Za svaki dan Ramazana objavit će se i pročitati jedna odabrana bajramska priča i jedna pjesma a za Bajram će se pročitati i nagraditi tri najbolje bajramske priče i tri najbolje bajramske pjesme. Nagrade će biti dodijeljene na svečanosti, koja će biti održana u periodu od 12.3. do 6.4. 2020. go- dine u Odžaku, Sarajevu i Münchenu.

Cilj ovoga konkursa je da zainteresujemo i pobudimo našu mladost, našu budućnost, za stvarnom željom za Bajramom i bajramskim hedijama i razvijanje pozitivnih emocija sa jačanjem ljubavi za pisanjem bajramskih priča i pjesama. Ovim projektom ćemo doprinijeti razvijanje saosjećanja, mi- losti i iskrenosti kod mladih ljudi.

Želimo da sve priče i pjesme budu podastrijete značaju bajramskih blagdana u kojima se u slozi i ljubavi bratski dijele sve ovozemaljske radosti sa rodbinom, komšijama i prijateljima ma koje god vjeroispovijesti bili.

Ovim konkursom dajemo mogućnost svakome djetetu a i odraslima da dođu do izražaja i da kroz pisanje priča i pjesama pobude svoje emocije, maštu, pronicljivost, znatiželju i pozitivnu motivira- nost da njihove priče i pjesme budu medju najboljim.

*Za potpunije razumijevanje same ideje i cilja konkursa navest ćemo razmišljanja bosanskoherce- govačkog publiciste i pisca Vehida Gunića, koji je podržao ideju realizacije jednog ovakvog kon- kursa i utemeljivanja književne nagrade “Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske priče”:

„U narodu se kaže: BOLJE JE DA NESTANE SELO, NEGO ADET U SELU. U pričama dobrog Huseina Huske Ismailovića i Nevzete Ismailović nije riječ ni o selu ni o adetu u selu, nego o ade- tima čitavog jednog naroda kojem pripadaju i kojem pripadamo mi, poštovaoci njihovih želja da i nas i one koji su možda zaboravili, vrate u vrijeme kada smo se znali radovati sitnim darovima očekujući ih uz znatiželju i ugodnu strepnju i kada smo, više nego sada, znali i ko smo i šta smo i šta nam je činiti da ostanemo to što jesmo. Nevzetina i Huseinova želja je da i Vi svojim bajramskim pričama i pjesmama doprinesete jačanju, podsticanju i vrednovanju knjževnog stvaralaštva, kultu- re, običaja i tradicije Bosne i Hercegovine, regiona i cijeloga svijeta i da Vaše priče i pjesme budu podastrijete značaju bajramskih blagdana u kojima se u slozi i ljubavi bratski dijele sve ovozemal- jske radosti sa rodbinom, komšijama i prijateljima ma koje god vjeroispovijesti bili.

Vehid Gunić, pisac i publicista                                                                                                2

Napomena:

Učešćem na konkursu, svi učesnici pristaju na uslove konkursa. Organizator zadržava pravo ob- javljivanja i štampanja svih na konkurs prispjelih priča i pjesama bez posebne dozvole i naknade. Organizator ne snosi odgovornost u slučaju zloupotrebe autorskih prava prijavljenih priča na kon- kursu, od strane učesnika ili trećih osoba.

Sve dodatne informacije učesnici konkursa mogu dobiti putem e-maila: kultura@musacazimcatic.org

web stranice: www.djed-bajro.com     i www.musacazimcatic.org

 

facebook stranice našeg Udruženja:Djed Bajro i bajramske radosti i Kulturno udruženje “Musa

Ćazim Ćatić” Odžak

 

 

München, Odžak, 22.01.2020.g.                                        Za Upravni odbor Udruženja:

 

Husein Huska Ismailović, predsjednik

 

 

 

 

 

 

 

3

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.