JASMINA HANJALIĆ: VRIJEME DOKOLICE


VRIJEME DOKOLICE

Kad dođem s posla, iz pekare, nekako se najbrže odmorim uz Fejsbuk. Brate, u miru  se izmahalam i opustim. A treba mi, ubismo se od posla ovih dana zbog  pandemije! Sve nešto kontam da u ovom gradu nijedna žena ne zna umijesit ni hljeb, a kamoli razvit jufku za pitu. Meni ruke otpadoše!

Vidim cijela halabuka se digla oko nekog direktora, ne zapamtih koje bolnice, a vala nije ni važno. Pogledam i ja video da se uvjerim o čemu se radi.

Direktor opušten, ‘nako narodski sve objašnjava. Baš mi zanimljiva ta riječ „sazad“.  Da nebi njega nikad ne bih saznala za tu praktičnu riječ koja se može koristit na više načina. Ovdašnji jezici su pravo neotkriveno blago.

Vidim da je čovjek neka dobričina, ne voli uposlenicima davat otkaze, a ne ko moj gazda, svako malo nova radnica.

Hej, ma ovaj direktor prava ljudina, ne laže ženu! Dobro, jednom je slagao, al’ jednom ko nijednom, a  ne ko  moj muž – čim zine slaže!

E, čuj, smeta im što malo zavrće jezikom i plazi ga!? Pa po tome se vidi da se ponaša prirodno i u najtežim situacijama. Nema kod njega panike, k'o što se ovaj cijeli svijet prep'o,  isto  mahnit! Garant mu nešto zapelo za zube, izvadio svojim rođenim rukama! Možda je prije toga jeo kakvo žilavo meso,  pa zar treba da trpi samo zato što ga snimaju kamerom?! Svaka njemu čast!

I šta kome smeta što radi kao direktor 27 godina??! Pa jel’ bolje to il’ da stalno dolaze novi, bez iskustva? Dok nauče posao firma propade!  Rekla mi je moja komšinica,  pedijatrica u penziji, ako doktor  ne radi pet godina u praksi k'o da više nije doktor. Vi'š kako je ovaj direktor pošten! Kad mu je istek'o mandat on nastavio radit ono što najbolje zna. Nije htio da se vraća u praksu i pravi greške.

Cijela halabuka nizašta! Mesčini ovo nije vrijeme pandemije nego Fejsbuk dokolice!

Jasmina Hanjalić

 

žena na fb

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.