Zoran Janković: MOJA SARAJKA


MOJA SARAJKA
 
MOJA SARAJKA je posebna vrsta prosuta po cijelom svijetu. Zašto se MOJA SARAJKA piše velikim slovima? Zato što njenoj generaciji nije bilo važno kako se zoveš nego kakva si faca. Zato što je ona uzdisala na Hipi klupi za nekim papkom koji je bio ljepši od mene a ja sam mislio da sam
najljepši. Zato što se ljubila pod lošim svjetlom u rane proljećne sate na Vilsonovom a posle toga dobila prehladu i gripu. Zato što je u prepunoj Parkuši ispijala svoje prvo žestoko piće a posle povraćala u na mom ramenu. Zato što je jela kesten pire viljuškom u slastičarni kod Olomana samo zato što je to bilo modi. Zato što je u Fisu slušala Indekse i time se ponosila čitav život, i nadala se da Jutro će promjeniti sve. MOJA SARAJKA je posebna vrsta koja je prosuta po cijelom svijetu ali duh njenog grada ne odumire, samo neke druge generacije imaju neka druga mjesta za ljubav i neke druge MOJE SARAJKE.
 
Zoka Janković 8.3.2012.
 
 
 
Sarajevske majske kiše (Mojoj Sarajki)*
 
Ova ljubav ne može bude tužna kao kišovito, majsko popodne u gradu iz koga srcem nismo otišli. Ništa ne može ugasiti našu ljubav prema gradu u kom smo se rodili, gradu iz koga srcem nismo otišli. U njemu je kišovito, majsko popodne, ali mi smo u njemu djecu rađali, mi smo se u njemu voljeli i zato on iz našeg srca neće otići. Znam da će se ponovo probuditi proljeće ljubavi iako je kišno, majsko popodne u gradu ranjene duše ali velikog srca. Kažeš da je tužno, ovo kišovito popodne. Maj je vrijeme za pravu ljubav. Sarajke i Sarajlije iz Sarajeva nisu otišli ako im ljubav prema Sarajevu ostala.
 
Zoka
 
* Prema popisu stanovništa Sarajevo je 1991. godine imalo 527.049 stanovnika. Od 1992 do 1995 godine je bio rat i Sarajevo je, 1423 dana, bio zatvoren grad. Tokom rata na teritoriji grada Sarajeva je poginulo 15.309 osoba (1601 dijete). Sarajevo ima, posle migracija koje traju skoro 30 godina, prema poslednjem popisu stanovništa iz 2016 godine, 275.524 stanovnika. To znači da sada Sarajevo ima 251.525 stanovnika manje. Koliko Sarajlija vole Sarajevo i danas niko ne može znati ali ima nas.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.