Povodom smrti Ljubice Cice Ostojić: Žena od mramora i svile


Neke ljude vrijedi sresti makar za kratko vrijeme. Koliko god da ste proveli s Ljubicom Ostojić vi ste na dobitku. Jer, sve što bi uradila ili kazala bilo je plod iskustva, znanja, strpljenja i dubokog razumijevanja. Mogla je naći odgovarajuću riječ za svakoga. Pa i kad bi htjela ukazati da nešto može biti bolje radila je to krajnje obazrivo. Bila je čvrsta kao mramor, ali i meka kao svila, kako je pisao Crnjanski. Voljela je ljude, a ljudi su voljeli nju.

Rođena je 20. 3. 1945. godine u Beogradu, a iste godine njena porodica doselila je u Sarajevo, gdje je živjela sve do svoje smrti 29.5.2021.

Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji (Likovni odsjek) i Filozofskom fakultetu (Komparativna književnost – teatrologija), u Sarajevu. Radila je kao dramaturg Dramske scene Pozorišta mladih. I profesionalni pisac sa statusom slobodnog umjetnika, kao dugogodišnji kazališni kritičar u revijama «Odjek» i «Književna revija» i listovima «Oslobođenje» i «Večernje novine“, urednik dokumentarne, eksperimentalne i poetske drame na Radio-Sarajevu, dramaturg-suradnik u Mostarskom Teatru Mladih 74 /MTM/.

Od 1994. godine djeluje kao predavač Dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti /ASU/. u zvanju Redovni profesor. Piše također radiodrame, tv-drame i scenarije, kritiku i esejistiku iz oblasti kazališne umjetnosti, književnosti i likovnih umjetnosti. Dramaturg je, dramatizator i adaptator brojnih predstava u suvremenom kazalištu.

Njena poezija proza, kritika, drame i radio drame prevođene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenski, poljski, česki, bugarski, slovački, grčki, francuski…

Bila je Član je Društva pisaca BiH od 1974. i P.E.N. centra . Dobitnik je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja. Izdvaja Međunarodnu nagradu za doprinos razvoju dramskog odgoja «Grozdanin kikot» (2000.)

Bibliografija i nagrade:

Knjige za djecu i mlade (poezija)


O pjesmama pjesme (Sarajevo: Nacionalna i univerzitetska biblioteka, 2011); Čitančica za djevojčice i ptice (Sarajevo/Tešanj: Međunarodni centar za mir/Planjax, 2008); Knjiga o Ariel (Sarajevo: Kaligraf, 2005); Tu stanuje Danijelova priča (Sarajevo: Svjetlost, 1974 – drugo izdanje Svjetlost/Veselin Masleša: Sarajevo, 1990)


Novele, zbirke priča, romani


Najdalja zvijeza do koje se voli (Tuzla: Bosanska Riječ,2015.;Princeza Ariel i Yo (Tuzla: Bosanska Riječ, 2010); Bajka o začaranom danu (Sarajevo: TKD Šahinpašić, 2010); Spasiti Yoa, žurno (Široki Brijeg/Split: Hercegtisak, 2005); Svjetlucanja (Sarajevo: Sarajevo Publishing, 2003); Dječak sa ključem oko vrata (Sarajevo: Veselin Masleša, 1986); Zašto dubiš na glavi, Danijele? (Sarajevo: Veselin Masleša, 1983).


Knjige poezije i proze


Žena među svjetovima(Sarajevo:Dobra Knjiga 2015.), Anđeli u snijegu (Sarajevo: Zalihica, 2012); Vidimo se jučer (Sarajevo: Zalihica, 2007); Jesam i bila sam (Sarajevo/Tuzla: Međunarodni centar za mir/Sarajevo Publishing, 2003); Thaliastrasse, moja ulica (Sarajevo: Kamerni Teatar, 2000); Smrtna pjesmarica (Sarajevo: Svjetlost, 1999); Porto morto (Ljubljana : Egzil ABC, 1996); Sahat kula (Sarajevo: Međunarodni centar za mir, 1995); Morska pjesmarica (Sarajevo: Veselin Masleša, 1985); Koga se tiče leptirica (Sarajevo: Veselin Masleša, 1981); Za divno čudo (Sarajevo: Veselin Masleša, 1977); Došlo je do riječi (Sarajevo : Svjetlost, 1976); Ispod drvlja i kamenja (Sarajevo: Svjetlost, 1973); Vrijeme za ukras (Sarajevo : Svjetlost, 1969)


Objavljeni dramski tekstovi


Magijska doticanja: Doticanja/Nevjesta od kiše (Tešanj: Centar za kulturu i obrazovanje, 2008); ‘Rijeka čudovodnica=The Miraculous River’, Tmača Art 45-46 (2008), 102-121; Ružno pače (Sarajevo: Zajednica profesionalnih pozorišta BiH, 1991); Kočoperitis izvjesne mlade dame u pubertetu (Sarajevo: Zajednica profesionalnih pozorišta BiH, 1985)


Nagrade i priznanja


2014. Nagrada za najbolji tekst bh-autora. 21. susret pozorišta/kazališta lutaka BiH, Bugojno
2012. Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra 52. internacionalni teatarski festival
2010. Nagrada za najbolji dramski tekst na bosanskom jeziku Alija Isakovic, za dramu Kad uzcvate Glog, crn trn.
2010. Statua Mali princ za kreativni dorpinos razvoju literature za djecu u Bosni i Hercegovini, koju dodjeljuje nevaldina organizacija Društvo,prijatelja knjige Mali princ.
2007. Godišnja nagrada Ključ tmače za najblju predstavu u Bosni i Hercegovini, 2006/2007 godine, koju dodjeljuje TmačaArt časopis u Mostaru, za predstavu Nevjesta od kiše.
2005. Specijalna nagrada za antropološko istraživanje mita i rituala u drami,na osmom Teaterfestu u Sarajevu, za predstavu Doticanja.
2005. Nagrada Mravac teatarsko istraživanje balkanske mitologije na međunarodnom festival Autorske poetike u Mostaru, za predstavu Doticanja.
2000. Međunarodna nagrada Grozdanin kikot koju dodjeljuje umjetnički žiri mostarskog Teatra Mladih, za doprinos razvoju dramskog odgoja.
1998. Godišnja nagrada Golden Broch za opći doprinos kulturi u Bosni i Hercegovini za 1998 godinu, koju dodjeljuje sedmični magazine Žena, Sarajevo.
1991. Nagrada Luka Pavlovic za najbolji esej o teatru, koju dodjeljuje Asocijacija profesionalnih teatarskih kritičara i teatrologa Bosne i Hercegovine za godinu 1990/91.
1985. Nagrada izdavača Veselin Masleša za najbolju knjigu 1985 godine, za knjigu poezije Morska pjesmarica.davač Veselin Masleša nagradio je Ljubicu Ostojić za oktobarska poetska drugovanja u Tuzli, za najbolju knjigu za djecu u Bosni i Hercegovini, godine 1985, za knjigu Zašto dubiš na glavi Danijele.
1974. Nagrada izdavača Svjetlost za najbolju knjigu za djecu, 1974 godine, za knjigu, Tu stanuje Danijelova priča.

ZA 2016.
Predstave:
FATIMA, NEVJESTA OD BOLI, Mostarski teatar mladih74, Mostar.
MIMAR, LA MAITRE BATISSEUR HAYRUDDIN II.,UFR d´Etudes Slaves, ATELIER THEATRE (bosniaqe-croate-montenegrin-serbe) SORBONNE universite, Paris
KOČOPERITIS, Dječije pozorišta R.S. Banjalika

Nagrade:
MRAVAC- za savremeni dramaturški postupak u predstavi “Fatima, nevjesta od boli” Mostarski teatar mladih74, na 41. MOSTARSKOM TEATARSKOM FESTIVALU –Festival autorske poetike, Mostar, 2016. godine.
NAGRADA za najbolji tekst za tekst predstave MALA SIRENA, STUIO LUTKARSTVA, SARAJEVO/ SARTR na 22. SUSRETIMA POZORIŠTA/KAZALIŠTA LUTAKA BiH, Bugojno, 2016. godine.
DRUGA NAGRADA ZA NAJBOLJU BAJKU, FDU, FESTIVAL DJEČIJE UMJETNOSTI, Sarajevo.
Godišnja nagrada Društva pisaca u BiH za najboje književno djelo iz oblasti književnosti za djecu i mlade objavljeno u 2015. godini, za knjigu NAJDALJA ZVIJEZDA DO KOJE SE VOLI.


Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.