Gordan K. Čampar – SJEĆANJE NA ŠEHER SARAJEVO PRIJE GRMLJAVINE (3)


Miljacka i njeni mostovi

 

Iz zagrljaja Paljanske i Mokranjske rijeke i nekoliko potoka od kojih većina ljeti nema što doliti, u selu Dovlići na nekoliko kilometara od šehera kreće svojim tokom, sinonim Sarajeva, Miljacka.

Rijeka što vijekovima miluje podzide šehera, mjesto zavjeta, luka za papirne brodove, lista od platana i celofana sarajevske Drine. Ista ona na čijoj su trasi ispit polagali arhitekte i neimari gradeći negdje most, a negdje ćupriju.

Jedna takva ćuprija, prva koja je spojila dvije strane Miljacke, i ona, iz prepričavanja čuvena krađa dijamanta zazidanog u jedan od njenih stubova, te ljubav koja je bila i razlog tome, su opjevani u čuvenoj istoimenoj pjesmi stihovima “ko bi rek’o čuda da se dese, pa Miljacka mostove odnese, da ne mogu tebi doć, da ne mogu ulicom ti proć”…

I bivalo je čuda, u jednom danu su nestali svi prelazi preko rijeke, ponijela ih je podivljala mutna Miljacka, samo je, mada vidno oštećena ostala da prkosi upravo Šeher-Ćehajina ćuprija. A kako i ne bi kada su je gradili otac i sin, otac počeo iz bijesa prema sinu koji ga napusti i ode u Carigrad, a sin poslije njegove smrti, oprosti mu kletve i završi građevinu na prelazu kod Alifakovca.

I Latinska je stradala u nekoliko navrata, najmanje se održala drvena mada se ni kamena nije previše prsila, u jednom periodu čak blizu sedam godina je bila neupotrebljiva. Jedan kratak period je i Spomenik umorstvu u čast Franji Ferdinandu i njegovoj supruzi Sofiji bio dio, u narodu prozvanog Principovog mosta.

Te Kozija na kojoj su viđeniji građani pravili špalir dočekujući goste na glasu i jedina po legendi koju napravi siromah od nađenog blaga pokraj rijeke.

Iako je građena nekoliko puta Careva ćuprija je jedina uspjela da zadrži početni izgled i stil, a zato je valjda i Careva.

Slične sudbine su dijelile i Ćumurija, Čobanija, Drvenija.

A Vrbanja most, prije grmljavine je donosio sreću, sve dok Suada i Olga ne prosuše nevinu krv i ostaviše zapis na njemu: „Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši“.

I tako žubori, noseći sa sobom neku suzu, želju na zgužvanom papiru, i daje ritam većini balada, kojih se u Sarajevu, odsviralo napretek.

Gordan K. Čampar

 


One thought on “Gordan K. Čampar – SJEĆANJE NA ŠEHER SARAJEVO PRIJE GRMLJAVINE (3)

  1. Divno!!! Moglo bi se o šeher Sarajevu pisati još puno, puno, a da se opet ne napiše sve… Sarajevo me podsjeća na Šeherzadinu, nikada dovršenu čarobnu priču, kojoj se kraj nikada ne može nazrijeti… Ko jednom posjeti taj predivan grad, uvijek mu se vraća sa nostalgijom, vraća stihom ili pričom, vraća pjesmom – sevdalinkom, vraća teškim uzdahom iz grudi, sevdahom…tu je i miris čuvenih sarajevskih ćevapa, kao i baklava koje su jedino u Sarajevu tako sočne… Nezaboravni mostovi svjedoče o slavnoj prošlosti grada, dok Miljacka – lijepa vragolanka pjeva ispod kamenih lukova ljubavne pjesme i žubori…žubori…Zato, živi i dalje punim plućima voljeni grade, i širi svoje ruke prema svima, obgrli svakoga putnika – namjernika svojim pogledom i dobrotom, čistotom svoje duše i srca!!!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.