Renata Borovac: Osvrt na roman Jonathana Franzena – Raskrižja (Crossroads)


Jonathan Franzen – Raskrižja (Crossroads)

 

Ovim romanom Franzen nas vodi na ludu i nezaboravnu vožnju, ponekad je cesta ravna, često puna neočekivanih krivina, noga papučicu gasa stišće do daske. A vozača je pet.

Ova obiteljska saga sa snažno psihološki oslikanim likovima, vrlo pomno obrađenih i uvjerljivih karaktera, prikazuje nam točku gledišta pet članova obitelji Hildebrandt: oca Russa, majke Marion, te troje od ukupno četvero djece: Clema, Becky i Perryja. U određenim dijelovima romana svakom od njih bit će dan volan u ruke. A mi ćemo svjedočiti njihovim odlukama, sumnjama, dvojbama i svemu što je logično kada se svaki od njih nađe na raskrižju svog života.

Iako je Franzen sam naslov romanu dao po grupi »Crossroads« koja okuplja mlade, a sama grupa ime je dobila po pjesmi blues izvođača Roberta Johnsona Cross Road (a legenda o Johnsonu često je priča o prodaji duše vragu), osobno smatram da je naslov Crossroads – Raskrižja višeznačan.

Glavni akteri su na prekretnicama vlastitih života i donošenja odluka, isto tako u njima se vode velike moralne borbe i dileme, puno je lakše pokleknuti nego biti čvrst i karakteran kao osoba – pa bi u tom kontekstu to zaista bila velika prekretnica, jedno raskrižje, gdje kad se jednom donese odluka, povratka više nema.

 

Franzen kroz psihološke opise svojih likova daje sliku Amerike (u ovom osvrtu Amerika = SAD) s početka ‘70-ih. Prikazana kroz prosječnu američku obitelj sa srednjeg Zapada, teren koji Franzen itekako dobro poznaje, tu je rastao, vidjet ćemo Ameriku u jeku Vijetnamskog rata, hipi pokreta, svojevrsnog raspada konzervativne kršćanske obitelji itd.

 

Ono za što Jonathanu Franzenu skidam kapu do poda su tako ogoljeni, ljudski, bez milosti, precizno i inteligentno opisani likovi, bilo da su: podli, egotriperi, samodopadni, mračni, inteligentni, licemjerni i samodostatni, popularni, ovisnici, lažljivi, jer kod Franzena je kurvin sin – kurvin sin. Nema uljepšavanja.

 

Raskrižja su prvi dio najavljene trilogije “Ključ svih mitologija” (A Key to All Mythologies). Iako je ovo moj prvi susret s Franzenom, dajem veliku preporuku. Franzen točno zna što želi napisati i kako to učiniti, radnja je dinamična, a likovi sve samo ne dosadni.

Donosim vam par citata o kojima bismo svi mogli razmisliti:

 

-“Pretpostavljam da je moje pitanje”, rekao je, “može li dobrota biti sama po sebi nagrada, ili svjesno ili ne, uvijek služi nekom osobnom probitku?”

 

-“Poslušajte svoje pretpostavke. Imali ste sreću naći nekoga tko bi vas oženio? Zašto? Što je bilo tako naopako s vama? Bili ste iskusni u seksu? Imali ste slom živaca? Bi li to bio problem da ste muško? Biste li imali tu sreću da nađete ženu? I zašto je uopće bilo tako važno da budete udani? Zato što žena zapravo nije žena ako ne može naći muža i rađati? Zato što je…”

Čitajte “Raskrižja”, vrhunski i genijalno napisan roman!

 

Izdavač: V.B.Z.

S engleskog preveo: Igor Buljan

 


Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.